Suceava: 300 de elevi fără bursă din cauza unui ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii, proveniţi din familii fără resurse financiare, nu-şi vor mai cumpăra caiete, pixuri, creioane sau cărţi. Ultima decizie a Guvernului, de scădere a venitului pe membru de familie pentru acordarea bursei „Bani de liceu“, a tăiat şansele a 290 de elevi de a mearge la şcoală.

„Pentru mine înseamnă furt pe faţă să iei bursa elevului din cauză că a depăşit cu un ban. Mereu iau de la copii în loc să investească în învăţământ. Şcoala şi sănătatea sunt pe ultimul loc pe lista puterii“, a spus Anton Dulgheru, tatăl unui elev în clasa a X-a. 


„Îţi vine să plângi“


La Colegiul Economic  „Dimitrie Cantemir“ au fost depuse 299 de dosare, dintre care 15 au fost respinse deoarece elevii erau mai „bogaţi“ cu un ban decât restul colegilor norocoşi.


„Îţi vine să plângi când vezi că liceanul merită banii aceştia şi nu îi poate lua din cauza unui ban. Au venit părinţii la şcoală pentru că nu au înţeles de ce anul trecut copiii lor au luat, iar anul acesta nu, deşi au aceleaşi venituri“, a spus Lăcrămioara Reuţi, contabil şef la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“ din Suceava. Tinuţa este unul dintre cei 15 elevi care au rămas fără niciun ajutor de la stat. Fata învaţă bine, iar părinţii fac eforturi disperate pentru a-şi ţine copiii la şcoală.


„Mama are salariul minim pe economie, de 600 de lei. Din aceşti bani eu îmi plătesc căminul cu 475 de lei, internetul cu 30 de lei şi mai dau câte 20 de lei pe drum când merg acasă la sfârşit de săptămână. Nu mai rămâne nimic şi mai am o soră mai mică la şcoală“, a povestit Tinuţa Mihăilă, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Dimitrie Cantemir“. Fata spune că a fost beneficiară a bursei în anii anteriori, iar cu banii şi-a cumpărat culegerile pentru şcoală şi caiete.


120 de lei pentru navetă


Unii copii care au prins burse spun că îşi cheltuie toţi banii pe navetă şi se plâng că le rămâne foarte puţin pentru a-şi cumpăra rechizitele necesare.


„Eu fac naveta 9 kilometri cu maxi-taxi până în Rădăuţi, deoarece sunt din Volovăţ şi dau pe abonamentul pe lună 120 de lei. Din restul de bursă, de 50 de lei, nu reuşesc să îmi cumpăr tot ce îmi trebuie pentru şcoală. Nu ajung pentru cărţi şi caiete. Părinţii câştigă din agricultură şi ne descurcăm greu“, a spus Adrian Iacoban, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic din Rădăuţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite