Suceava: 2.300 de suceveni au dat Finanţele în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia cer în faţa magistraţilor taxa de înmatriculare pe care au achitat-o când şi-au cumpărat maşini străine. Finanţiştii spun că la fiecare proces câştigat de un şofer statul pierde de trei ori cât a încasat.

De la începutul anului, peste 2.300 de suceveni care şi-au adus maşini din afară şi le-au înmatriculat în ţară au dat în judecată Finanţele. Aceştia vor să-şi recupereze în instanţă banii de primă înmatriculare, deoarece cred că este o taxă abuzivă.


Una dintre persoanele care au avut câştig de cauză este Ana-Maria Airinei, expert contabil. Ea şi-a recuperat în instanţă cei 3.800 de lei pe care i-a plătit pentru înmatricularea maşinii. „Cunosc un caz în care, în urma procesului, omul a câştigat şi 14.000 de lei. Un astfel de proces durează în jur de 6 luni“, a mai spus  Ana – Maria Airinei.


Despăgubiri de mii de lei

Aceasta a mai spus că sucevenii care câştigă în instanţă primesc şi despăgubiri. „Oamenii dau Finanţele în judecată prin două căi de atac: Tribunal şi Curtea de Apel. Majoritatea vor dobândă fiscală şi sunt suceveni care au primit pe lângă taxele de 9.000 de lei încă 7.000 de lei despăgubiri“, a completat expertul contabil. Un alt sucevean care a dat Finanţele în judecată este Nelu Todireanu.

„Am cumpărat maşina în 2008, iar pentru înmatriculare am cheltuit 1.700 de euro. Am deschis proces n vară. Am stabilit cu avocatul meu să cer despăgubiri cu dobândă fiscală“, a spus Nelu Todireanu. Reprezentanţii Finaţelor spun că acest fenomen, care se dezvoltă din 2009 încoace, este o afacere profitabilă pentru suceveni şi una păguboasă pentru stat. 


Statul pierde de trei ori


Contabilii susţin că la fiecare proces câştigat de un şofer sucevean, statul pierde de trei ori cât a încasat la înmatricularea maşinii. „Instanţa dă câştig de cauză ilegal şi acordă dobândă fiscală în mod abuziv. Există avocaţi care cer onorariul mai mare decât taxa propriu-zisă de poluare, iar noi trebuie să plătim cheltuielile de judecată. Dacă taxa este la un sucevean 2.000 de lei, îi dăm aceşti bani înapoi şi mai plătim 2.000 de lei dobânda, plus 1.000 de lei cheltuieli de judecată“, a declarat Elena Dan, consilier juridic la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Suceava. Primul caz câştigat în  instanţă a fost în anul 2008, iar de atunci mii de suceveni au dat instituţia în judecată. Anul trecut au fost 1.000de reclamanţi, iar în 2010 numărul acestora s-a dublat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite