Suceava: Câte o firmă dă faliment în fiecare zi la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi patroni au prevăzut criza şi au pus lacăt pe afaceri încă dinaintea colapsului financiar mondial.

Criza, dar şi zecile de taxe şi impozite percepute de stat i-au sufocat pe unii întreprinzători. Judeţul Suceava se află pe locul 23 pe ţară în ceea ce priveşte numărul firmelor pentru care s-au deschis procedurile de insolvenţă şi faliment.

Numai în primele cinci luni ale acestui an numărul firmelor din Suceava intrate în aceste proceduri este de 149. În luna mai şi în prima săptămână a acestei luni s-au depus notificări privind insolvenţa sau falimentul pentru 32 de societăţi.

Climat economic atipic
„Patronii suceveni care au ştiut că nu vor trece de criză au pus la timp capăt afacerilor“, a spus Valeriu Senciuc, administrator de firmă.

La nivel naţional, numărul procedurilor de insolvenţă sau faliment l-a depăşit în primele cinci luni ale lui 2009 pe cel înregistrat în tot anul trecut. Până în prezent, în ţară s-au depus notificări privind deschiderea acestor proceduri pentru 9.993 de firme.
Practic, de la începutul anului au intrat în insolvenţă ori faliment mai multe societăţi decât au intrat în tot anul trecut. Înaintea crizei financiare, numărul firmelor falimentare din judeţul Suceava a crescut comparativ cu anul 2007 de aproape patru ori.

Conform datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGAFP) Suceava, anul trecut au fost deschise 310 dosare de insolvenţă.
În 2007, numărul dosarelor de faliment înregistrate la sfârşitul anului a fost de 83. „Anul trecut, creşterea sumelor, reprezentând datoriile firmelor, a fost cauzată de deschiderea procedurii de insolvenţă la SC Minbucovina SA Vatra Dornei şi la producătorul de alcool Perla Rădăuţilor SRL Rădăuţi“, a spus Petrică Ropotă,
şeful DGFP.
În aceste cazuri procedura de faliment a fost deschisă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite