Stricteţe extremă la testarea profesorilor în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii care aspiră la un post de cadru didactic au fost supravegheaţi cu camere video şi au avut de rezolvat subiecte pe care le-au descris ca fiind foarte grele. Candidaţii au fost percheziţionaţi la intrarea în sălile de concurs. Unul singur a fost prins încercând să copieze cu un MP3.

Doar 647 din cei 770 de suceveni înscrişi la examenul pentru ocuparea unui post în învăţământ s-au prezentat la concursul programat în cursul zilei de ieri. Examenul a avut loc simultan la Colegiul „Al. I. Cuza“ şi la Şcoala „Miron Costin“. Zeci de concurenţi au părăsit însă sălile unde au avut loc examenele cu mult înainte de sfârşitul celor patru ore pe durata cărora a fost programată testarea. Candidaţii ieşiţi timpuriu au fost asaltaţi la ieşire de rude sau cunoştinţe venite să-i susţină, curioşi să afle care a fost atmosfera în săli şi, mai ales, în privinţa subiectelor alese pentru testare.


Nemulţumiţi de supravegherea video


Impresia generală a fost că subiectele au fost dificile şi că prezenţa camerelor de luat vederi a îngreunat examenul. „Nu suntem infractori. Mai lipsea să ne pună cercei de identificare ca pentru animale şi câte un jandarm la spate. Avem dreptul la prezumţia de nevinovăţie“, a spus enervat Lucian B., concurent la examenul de limba română. Emoţiile au fost extrem de mari pentru numeroşi candidaţi, făcându-i să piardă timpul încercând să se liniştească.


„Am stat aproape o oră fără să scriu din cauză că m-am panicat. Mi s-au părut foarte grele subiectele, nu mă aşteptam la teme, însă am reuşit să scriu câte ceva. În facultate am dat examene mai uşoare. Ni s-au cerut foarte multe amănunte. Nu sper la un rezultat bun“, a recunoscut Maria S., concurentă la istorie.


Cei care s-au luptat pentru posturile de învăţători şi educatori s-au dovedit a fi cei mai mulţumiţi de subiectele primite. Totuşi, încrederea lor că vor reuşi să prindă catedrele dorite este foarte slabă. „A fost destul de uşor examenul. Am avut de caracterizat un personaj la alegere din operele studiate. La didactică m-am descurcat foarte bine. Dar nu sunt convinsă că rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor mele. Totul este subiectiv. Am experienţe neplăcute de anii trecuţi“, a spus Cristina, una dintre concurente. Alţi 73 de participanţi la concurs au renunţat să mai susţină probele, după ce au văzut subiectele.

„Aveam dreptul ca după cel mult o oră să renunţăm la susţinerea examenului. Eu aşa am procedat. Dacă luam acum o notă mică, pierdeam continuitatea la şcoala la care am avut anul acesta ore“, a spus Elena C., concurentă la proba de geografie. O parte dintre candidaţi au făcut greşeli de nepermis pentru statutul de cadru didactic. „Am încurcat modernismul cu simbolismul, am uitat ce poezii a scris Lucian Blaga. Emoţiile au fost de vină. Sper să iau măcar un 5, ca să prind un post de suplinitor la repartizarea de pe 4 august“, a spus foarte tristă Camelia L., concurentă la limba şi literatura română.


Candidat prins la copiat


În premieră la concursul de titularizare, în fiecare sală au fost montate camere video şi câte trei profesori şi-au păzit colegii să nu fie tentaţi să apeleze la „surse de inspiraţie“ ilegale. O singură persoană a fost eliminată din concurs pe bază de proces verbal, după ce a fost prinsă cu un MP3 în buzunar. Aceasta susţinea proba de geografie. Cei mai mulţi candidaţi au dat examen pentru ocuparea posturilor de învăţători, educatoare şi profesori de limba română, engleză şi sport. Cei care vor obţine note peste 7 vor putea opta pentru unul din cele 74 de posturi cu o viabilitate mai mare de patru ani. În judeţ mai sunt 585 de posturi netitularizabile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite