Străinii care şi-au găsit fericirea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii Zare Nazaryan, Cristopher Alphonso şi Akeb Al Hashimi sărbătoresc prin muncă 1 Decembrie
Medicii Zare Nazaryan, Cristopher Alphonso şi Akeb Al Hashimi sărbătoresc prin muncă 1 Decembrie

S-au stabilit de zeci de ani în judeţe din Moldova şi dăruiesc din roadele muncii lor semenilor care i-au adoptat. Sărbătoresc în fiecare an Ziua Naţională de 1 Decembrie alături de cei apropiaţi

Medicii străini din Moldova care au învăţat tainele meseriei în România şi şi-au întemeiat familii departe de ţările natale sărbătoresc astăzi alături de milioane de români 1 Decembrie. Doctorul Zare Nazaryan (53 de ani), medic primar chirurg la Spitalul „Sfântul Spiridon“, s-a stabilit în Iaşi acum 31 de ani, când a venit cu bursă la Facultatea de Medicină. Armean de origine, fiind născut în oraşul Raqqua, medicul spune că iubeşte ambele ţări deopotrivă.


Din 1998 a obţinut cetăţenia română, iar pe 30 decembrie în acelaşi an şi-a întemeiat o familie cu o româncă. Deşi recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să o ia de la zero, spune că a avut noroc să dea peste nişte oameni ospitalieri, care l-au primit cu braţele deschise.


Medicul sărbătoreşte prin muncă


„Spun că sinceritate că există destul de multe asemănări în ceea ce priveşte cultura, religia între români şi armeni. Chiar dacă mai sunt şi alte popoare latine, românii sunt mult mai ospitalieri, am întâlnit un popor cald, foarte apropiat“, spune medicul Zare Nazaryan. Pentru că în ultimii 30 de ani s-a simţit român, ziua de 1 Decembrie nu va trece neobservată. Va sărbători cu cei dragi, aşa cum a făcut şi în anii anteriori.


„Mâine (n.r. – astăzi) voi lucra în prima parte a zilei, chiar dacă teoretic sunt liber tot voi merge la spital. Apoi voi veni la Biserica Armeană, unde voi sărbători cu enoriaşii şi cu membrii comunităţii de aici Ziua Naţională a României. Vom organiza o mică masă pentru a sărbători. În anii anteriori mergeam cu fiica mea la defilări. Este important să trăim această zi în suflet“, spune medicul. Cristopher Alphonso, medic portughez, a ales să îşi practice meseria la Suceava, după ce s-a îndrăgostit de o suceveancă.


„Mă bucur alături de soţia mea pentru toţi românii şi pentru ţară. De la ora 20.00 voi sărbători prin muncă. Peste zi mă odihnesc, iar seara intru de gardă“, spune Cristopher Alphonso. Este medic la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava din 2008 şi tot de atunci este căsători cu Oana Bucaciuc. Irakianul Akeb Al Hashimi este medic ORL la Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, iar din 1959, atunci când s-a stabilit în România, sărbătoreşte Ziua Naţională în fiecare an.


„Îmi plac ceremonialele organizate în fiecare an de 1 decembrie, atât cel religios, cât şi cel militar şi atâta vreme cât de atâţia ani trăiesc alături de români mi se pare normal să respect şi eu tradiţiile. Bineînţeles, nu am uitat de obiceiurile neamului meu“, mărturiseşte medicul irakian.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite