Suceava: Stocul de antiderapant ajunge doar pentru o lună de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Stocul de antiderapant ajunge doar pentru o lună de iarnă
Suceava: Stocul de antiderapant ajunge doar pentru o lună de iarnă

Autorităţile locale dau asigurări că stocurile vor fi suplimentate în funcţie de evoluţia vremii.

Prima ninsoare a venit mai repede decât se aşteptau autorităţile sucevene, dar acestea nu au fost luate pe nepregătite. Muncitorii firmei de salubrizare Rosal au intervenit prompt cu materiale antiderapante pentru a preveni formarea gheţii pe carosabil, deşi contractul dintre firmă şi Primăria Suceava este valabil de la mijlocul acestei luni. „Conform contractului încheiat de Primăria Suceava cu societatea de salubrizare, programul de permanenţă pentru deszăpezire intră în vigoare de pe 15 noiembrie şi durează până pe 15 martie“, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi.


Deszăpezire cu materiale ecologice


Firma de salubrizare a fost aprovizionată cu 600 de tone nisip şi 600 de tone de sare, cantităţi suficiente, potrivit edililor, pentru aproximativ o lună şi jumătate de iarnă. Însă, în funcţie de evoluţia vremii, acest stoc va fi mărit. Ca noutate, municipalitatea a renunţat la soluţia „Safecot“ pentru îndepărtarea gheţii şi a zăpezii de pe drumuri pentru că foarte mulţi arbuşti ornamentali s-au uscat.


„În această iarnă s-a renunţat la folosirea soluţiei chimice de deszăpezire deoarece am observat că aceasta are un efect nociv asupra plantelor de pe marginea carosabilului“, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi. Personalul de intervenţie este gata de acţiune în orice moment, iar stocul de utilaje şi materiale antiderapante este compus din cinci sărăriţe pentru împrăştierea automată a materialului antiderapant şi patru autospeciale pentru împrăştierea manuală a materialului antiderapant.


Prefectul Sorin Popescu a solicitat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, serviciile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, cât şi Direcţiei de Drumuri Judeţene Suceava să fie pregătite cu utilaje şi materiale antiderapante, în condiţiile în care s-au anunţat temperaturi foarte scăzute, de -3 şi chiar -4 grade Celsius şi viscol.

Totodată, prefectul a solicitat monitorizarea permanentă a situaţiei din teren cu sprijinul poliţiştilor, în special al celor comunitari şi al celor de la Rutieră. Pentru combaterea manuală a poleiului, tariful este de 9,28 lei pe metrul pătrat. Cu o maşină specială costul ajunge la 18,57 lei pe metrul pătrat, iar pentru pluguit 5,42 de lei.

Cum trebuie să procedeze şoferii


Autorităţile le recomandă şoferilor să-şi pună deja în portbagaj lanţurile antiderapante şi să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. „Deoarece am certitudinea că ne vom confrunta şi în această iarnă cu situaţii când circulaţia va fi îngreunată de cantitatea mare de zăpadă căzută, facem un apel către toţi participanţii la trafic să-şi echipeze autoturismele cu pneuri potrivite, eventual şi cu lanţuri antiderapante“, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi. Înainte de pregătirile propriu-zise ale maşinii, şoferii sunt sfătuiţi să conducă prudent şi să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi de drum.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite