Suceava: Portret/Marius Stefano Mirăuţă: Copilul-minune al şahului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Marius Stefano Mirăuţă: Copilul-minune al şahului românesc
Suceava: Portret/Marius Stefano Mirăuţă: Copilul-minune al şahului românesc

La doar 8 ani, băieţelul a reuşit să-l bată pe campionul naţional român Andrei Ghinea. De aici şi până la recunoaşterea internaţională n-a fost decât un pas.

Îşi strânge cu grijă braţul de diplome şi oftează adânc. Dacă ar fi să numere ar descoperi că, în scurta lui existenţă, a spus de mai multe ori „şah-mat!“ decât „Bună ziua!“. Şi nu pentru că ar fi nepoliticos, ci pentru că este un geniu în arta şahului şi a câştigat mai multe concursuri decât au făcut-o mulţi şahişti profesinişti într-o viaţă. „Am învăţat şah la grădiniţă. Eram în grupa mare şi aveam un profesor de la Palatul Copiilor care mi-a arătat tehnica“, mărturiseşte Marius.


Marea lui performanţă este locul I pe ţară la Concursul European Şcolar, unde a obţinut 4 puncte din patru posibile. „Au mai fost copii din Rusia, Belarus, jucători mai mari ca mine deoarece eu mereu particip la categorii de vârstă superioare. Mi-am făcut şi prieteni în deplasări. De exemplu, chiar dacă nu ştiam limba, m-am împrietenit cu Ilia, un şahist din Belarus“, adaugă băiatul. La doar o lună după ce a pus prima dată mâna pe piesele de şah a participat la primul concurs. A luat locul al II-lea la Cupa Grădiniţelor de pe Suceava, ca mai apoi să câştige Cupa Sucevei.


După ce a colecţionat destule cupe ale Moldovei s-a mutat pe Ardeal, unde a luat tot locul I. „Cel mai mândru sunt de premiul obţinut la Campionatul Uniunii Europene din august, unde am luat locul IV. Apoi a mai fost locul II la Festivalul Internaţional de şah «Balcan Grand Prix», desfăşurat la Iaşi“, continuă şahistul. Campionul povesteşte despre toate victoriile lui cu modestie, ca şi cum ar fi primit în loc de cupe poleite o plasă de gutui pufoase, toamna, de la bunicii de la ţară. Ochii albaştri îi scapără de inteligenţă, iar mâinile îi trădează  un neastâmpăr.


La Varna a văzut cele
mai frumoase jucării


Pentru că la vârsta de 8 ani a ajuns printre cei mai buni şahişti din ţară şi l-a bătut pe Andrei Ghinea, campionul nostru naţional, Marius este recunoscut ca fiind cel mai tânăr şahist profesionist din România. În lume este remarcat prin faptul că practică un stil de joc foarte dificil, inventat de campionul mondial rus Alexandr Alehin. Stilul îi poartă numele, „Deschiderea Alehin“, şi este practicată de foarte puţini şahişti din cauza dificultăţii.


Dintre ţările vizitate împreună cu tatăl, campionului i-au rămas în minte oraşele din Austria şi Bulgaria. Crede că Austria este cea mai curată ţară, cea mai îngrijită, iar Varna, oraşul din Bulgaria, are cele mai frumoase jucării. Acolo animalele de pluş sunt mai moi, mai vii şi mai ieftine, iar personajele de desene animate au puteri cu adevărat. Magazinele au o magie pe care n-a mai întâlnit-o nicăieri, nici măcar în Italia, ţara în care s-a născut.


M-am simţit minunat în satul de vacanţă de lângă Varna, unde am fost cazat, pentru că era foarte linişte“, îşi aminteşte Marius. Iar liniştea este importantă înainte de fiecare nou concurs internaţional. „Îl mobilizează“, după cum afirmă tatăl. Un astfel de talent este însă şi costisitor deoarece părinţii trebuie să suporte mai toate călătoriile în străinătate, cazarea şi mâncarea. De regulă, tatăl îl însoţeşte peste tot Marius fiind totuşi un copil.

Întrebări şi răspunsuri
La ce stadiu joci şah acasă, pa calculator?
Joc profesionist, la 1800 ELO, un grad de dificultate foarte mare. Joc cu cei mai buni şahişti din lume şi de cele mai multe ori câştig.


Ce personaj de desene animate te fascinează?
Pokemon. Este bun la atac şi asta-mi place cel mai mult. Îmi plac luptele, ca să văd calităţile personajelor fantastice.


Ai un reper anume printre campionii lumii?
Da, pe Topolov Veselin. Este fostul campion mondial de şah şi este cunoscut pentru tehnicile pe care le foloseşte.

Ce-i place
Petrece ore întregi în faţa laptopului jucând şah, iar în timpul liber se joacă cu mingea. Preferă însă gimnastica minţii, în detrimentul educaţiei fizice. Pentru că fratele lui mai mic este prietenul lui cel mai bun, îi place să se joace cu el şi să facă împreună mici pozne, iertate de părinţi.

Ce nu-i place
Nu-i place Ioana, colega lui de clasă deoarece în opinia lui este cea mai obraznică fetiţă. De asemenea, detestă să piardă pe ultima sută de metri sau să ia bătaie de la calculator.

Profil
Născut. 20 septembrie 2001, Florenţa, Italia.
Studii. Şcoala Generală nr. 4, Suceava.
Familie. Locuieşte cu familia şi are un frate mai mic.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite