Starea de sănătate a sucevenilor, îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22.500, cu aproximaţie, este numărul sucevenilor care au murit din cauza bolilor de inimă în ultimii 5 ani.

Datele privind prevalenţa bolilor în judeţul Suceava nu sunt deloc îmbucurătoare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) arătând că există creşteri uriaşe în cazul numărului de bolnavi. Potrivit directorului executiv al DSP Suceava, Ludovic Abiţei, aproximativ 7.500 de suceveni au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat în ultimii cinci ani. 


“De asemenea, hipertensiunea arterială a crescut substanţial, cu 17.000 de cazuri în perioada analizată, îndeaproape ţinând şi bolile digestive. Îngrijorătoare este şi cifra ce reprezintă tumorile, de la 5.873 la deja 8.629 pe primele zece luni ale anului 2010, demn de amintit fiind şi categoria tulburărilor mintale, o creştere cu 4.000 de cazuri în aproape 5 ani”, a explicat Ludovic Abiţei.


Medicii specialişti spun că un factor determinant al acestor boli este alimentaţia şi stresul. “Oamenii nu mănâncă sănătos, preferă produsele fast-food, mănâncă prăjit sau, dacă mănâncă sănătos, fac abuzuri, dar şi stresul zilnic este foarte important. Sucevenii nu sunt obişnuiţi să facă controale regulate şi, când află de afecţiuni, ori nu au bani cu care să îşi cumpere medicamente, ori nu au ce medicamente să mai ia”, a explicat cardiologul Mihai Creţeanu, şeful secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.


Potrivit datelor DSP Suceava, aproximativ 20.000 de suceveni sufereau de diabet zaharat, alţi 57.000 au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, în timp ce aproape 15.000 aveau tulburări mintale, la sfârşitul anului trecut.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite