Suceava: Speriaţi de radiaţiile antenelor de telefonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Speriaţi de radiaţiile antenelor de telefonie
Suceava: Speriaţi de radiaţiile antenelor de telefonie

Medicii specialişti avertizează despre problemele de sănătate pe care le pot cauza undele electromagnetice.

Antenele companiilor de telefonie mobilă îi deranjează pe tot mai mulţi dintre sucevenii care locuiesc în imobilele pe care sunt montate dispozitivele. Mulţi dintre ei acuză dureri de cap şi se tem că undele electromagnetice emise pe frecvenţe foarte înalte să nu le cauzeze probleme de sănătate.


Locatarii blocului A1 de pe strada Mărăşti trăiesc de aproape zece ani cu nu mai puţin de şase antene de telefonie mobilă instalate pe acoperişul clădirii. Oamenii sunt decişi să se descotorosească cât mai curând de dispozitive.


Avertizare medicală


„Avem contract cu ei din 2000. Ne-au prins cu termeni juridici şi abia în februarie 2010 putem scăpa de ei. Ne vom asigura că vor lua totul cu ei când pleacă, iar vecinii au căzut de acord să nu se mai instaleze nimic pentru că nu este benefic pentru organismul nostru“, a declarat Petru Şpac, şef de scară în blocul A1.


Reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă declară că operaţiunile de amplasare a antenelor includ şi montarea unei „baze“, adică a unui ecran de protecţie împotriva radiaţiilor. Cu toate acestea, medicii avertizează că antenele pot provoca, pe termen lung, efecte negative celor care locuiesc în aceste blocuri.


„Este o doză mai mare de radiaţie electromagnetică împrejurul blocurilor unde sunt amplasate antenele. În timp, la cei expuşi apar afecţiuni neurologice, care pot consta în cefalee, pierderea echilibrului sau probleme auditive. În general, vorbim despre tot ce ţine de sistemul nervos central, leziuni neurologice sau circulaţie la nivelul creierului“, a explicat Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe „Sfântul Ioan Cel Nou“ Suceava.

Au scăpat de antene „cu ajutor“

Câţiva suceveni au reuşit să se debaraseze de „parabolicele“ instalate pe blocuri înainte de apariţia firmelor de cablu. „Majoritatea antenelor de pe blocul nostru au fost furate de rromi şi vândute la fier vechi, iar pe cele rămase le-am desfiinţat pentru că nu mai aveau sens“, a relatat Dumitru Licurici, şefului unei scări de bloc pe care au fost montate astfel de parabolice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite