Suceava: Spaţiile de joacă sunt transformate în parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Spaţiile de joacă sunt transformate în parcări
Suceava: Spaţiile de joacă sunt transformate în parcări

Zeci de maşini sunt lăsate în fiecare zi de proprietari printre leagănele folosite afară de copii

Locurile de joacă, pericole pentru copii

Şoferii spun că recurg la această soluţie pentru că nu au unde-şi parca maşinile în cartierele din oraş.

 Sucevenii sunt nemulţumiţi că odraslele lor nu au unde să se mai joace atunci când se întorc de la grădiniţă sau şcoală. Locurile de joacă sunt pline de maşini parcate ilegal, care nu le permit micuţilor să se joace în voie.

„Unde să se mai joace copiii dacă toţi îşi parchează maşinile lângă bloc, exact în parc? Ar avea loc de parcare mai încolo, însă vor să iasă din scară şi să intre direct în maşină. Am un copil de zece ani şi nu poate să folosească leagănul că loveşte maşinile şi pornesc alarmele“, povesteşte Oana Cramaroc, casnică. „Lângă parcul pentru copii se află şi bara pentru bătut covoare. Nici acolo nu pot intra. Maşinile sunt parcate atât de aproape una de alta, încât locuitorii din cartier nu le pot folosi“, susţine Maria Iordan, învăţătoare.

Şoferii riscă amenzi de 50 de lei

Şoferii se plâng că edilii nu se gândesc la un mod viabil de a rezolva problema aceasta. „Dacă s-ar face noi locuri de parcare, poate nu am mai lăsa maşina pe unde prindem un spaţiu gol. Asta este, ce să face noi, să parcăm la un kilometru de casă?“, spune Ionuţ Velescu, şofer. Chiar dacă reprezentanţii Primăriei au proiecte care au început să fie puse în aplicare, cele mai multe locuri de parcare vor fi în zona centrală. „Problema parcărilor se va rezolva începând cu 2010. Vom construi parcări subterane în Centru, dar şi în faţa Casei de Cultură“, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc.

Până la crearea de noi locuri de joacă şi parcări în cartiere, sucevenii vor încălca legea, iar copiii se vor plânge mereu de privarea drepturilor pe care le au în aceste spaţii, special amenajate pentru ei. Părinţii spun că aceasta nu ar fi singura problemă. „De ce Primăria nu ia nicio măsură în privinţa maşinilor parcate pe trotuare? Din cauza acestora, copiii trebuie să meargă pe străzi, punându-şi viaţa în pericol. Nu mai zic de lipsa spaţiilor verzi. Ca să-mi ştiu copiii în siguranţă la joacă, ar trebui să-i duc la ţară“, a spus Mihăiţă Apărece, tatăl unui copil de 12 ani.

Şoferii care-şi parchează neregulamentar maşina pe domeniul public riscă amenzi în valoare de 50 de lei, însă mulţi scapă de ochii poliţiştilor comunitari.

Soluţie extremă

Locuitorii susţin că o posibilă rezolvare a problemei ar fi amenajarea locurilor de parcare exact lângă blocuri, în locul spaţiilor verzi. „Măcar aşa nu vor parca maşinile pe trotuare şi în parcurile pentru copii. Şi aşa verdeaţa asta este de prisos, ne trebuie altfel de locuri amenajate unde să te plimbi în aer liber. Problema e că nu avem spaţiu pentru toate, poate doar în afara oraşului“, a spus Alina Cotiugă, croitoreasă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite