Şomajul la sate, combătut cu banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de pensiuni şi ferme din judeţ vor primi în total 4 milioane de euro nerambursabili. Micii întreprinzători vor folosi aceşti bani pentru a-şi moderniza afacerile şi pentru a crea noi locuri de muncă.

Dintre cei 39 de întreprinzători din mediul rural care au solicitat în ultimul an fonduri europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, doar 22 au primit răspunsuri favorabile.

„În total, s-a solicitat o finanţare de 6,5 milioane de euro, dar fondurile disponibile erau de 4 milioane de euro. 17 dintre proiectele depuse au picat pur şi simplu din lipsă de bani. Dintre cele considerate eligibile, 14 proiecte erau depuse pe măsura 3.1.3 «Încurajarea activităţilor turistice» şi 8 proiecte depuse pe măsura 3.1.2 «Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi»“, a precizat Ovidiu Donţu, şeful Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Ciupercării şi prepeliţe

Unii dintre agricultorii care vor primi bani de la UE se vor axa pe ferme de vaci sau porci, alţii vor apela la metode mai moderne de a face bani, cum ar fi crescătoriile de prepeliţe sau ciupercăriile.

„Am încercat acum câţiva ani cu porcii şi am dat faliment deoarece carnea se ieftinise foarte tare şi nu reuşeam să scot toţi banii pe care i-am băgat. Acum vreau să mă apuc de crescut prepeliţe printr-un proiect european  deoarece ouăle sunt căutate în afară şi pot să-mi dezvolt afacerea“, a declarat Adrian Cozma, întreprinzător din Bosanci.

Afaceri din lapte

Mulţi au rămas însă fideli fermelor şi produselor tradiţionale. „Doresc să fac un centru de colectare a laptelui la mine în comună şi să mă ocup de plasarea lui la o fabrică. Au mai încercat şi alţii până acum, dar nu au avut susţinerea materială pentru asta, deoarece legea europeană le cere tot felul de aparatură de ultimă generaţie“, a specificat Vasile Coroamă, agricultor din Moara.

Unul dintre cele mai mari câştiguri ale programelor UE este că se vor crea noi locuri de muncă. Cei 22 de întreprinzători, pe lângă că-şi vor moderniza afacerile, vor angaja peste 200 de şomeri din mediul rural.

Pensiuni pe banii Europei
Numeric, majoritatea întreprinzătorilor care au obţinut finanţare sunt deţinători de pensiuni, care au accesat proiecte de o valoare relativ mică, de ordinul zecilor de mii de euro. Ei încearcă să exploateze potenţialul turistic al zonelor în care îşi desfăşoară activitatea, iar în jurul lor vor înflori noi afaceri, alimentate de vizitatorii din afară. „Unul dintre obiectivele noastre este crearea facilităţilor recreaţionale şi asigurarea accesului la zonele naturale de interes turistic“, a precizat Ovidiu Donţu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite