Suceava: Şomajul a explodat la Suceava în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Şomajul a explodat la Suceava în iulie
Suceava: Şomajul a explodat la Suceava în iulie

Absolvenţii îngroaşă rândurile şomerilor deoarece nimeni nu angajează colaboratori fără experienţă.  

Rata şomajului în judeţul Suceava creşte constant de la începutul anului. La sfârşitul lunii iulie, conform ultimei statistici disponibile, 5,83% din sucevenii apţi de muncă nu aveau o slujbă. Procentul este cu 2,1% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Practic, 653 de şomeri au fost înregistraţi numai în iulie 2009.
În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava există 14.762 de şomeri. Din aceştia, doar 8.871 primesc ajutor de şomaj.


„În lunile aprilie şi mai a scăzut puţin şomajul datorită reluării activităţilor sezoniere. Din iunie, la şomerii proveniţi de pe piaţa muncii s-au adăugat absolvenţii din promoţia acestui an“, a declarat Cristian Şologon, directorul AJOFM Suceava.

Situaţia s-a agravat
În ultimele patru luni ale anului, numărul şomerilor care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă a scăzut foarte mult. Doar 417 şomeri şi-au găsit un loc de muncă luna trecută, cu 50% mai puţini faţă de aprilie.
Comparativ, în mai s-au angajat 775 de suceveni, iar în iunie numărul lor a scăzut până la 671. Oficialii AJOFM spun că este cea mai dificilă situaţie de pe piaţa muncii înregistrată de la începutul anului.

Absolvenţii vor condiţii
Tinerii doresc să muncească, dar se plâng de atitudinea angajatorilor. „Este o bătaie de joc. Cine te angajează vrea să te plătească mizerabil pentru că e criză. Alţi patroni mai serioşi vor experienţă. De unde? Degeaba mai faci şcoală în ziua de azi“, a spus Iulian Cojocaru.

Absolvenţii îngroaşă de altfel în fiecare an rândurile şomerilor. „La sfârşitul lunii trecute, în baza noastră de date figurau 841 de absolvenţi care îşi caută de muncă, din care 256 primesc şi suport financiar prin acordarea indemnizaţiei de şomaj“, a adăugat Cristian Şologon.

Dezinteres între şomeri

Multe persoane lipsesc de la şedinţele de mediere sau abandonează cursurile de recalificare. În jur de 3.300 de suceveni, atât beneficiari de indemnizaţii, cât şi şomeri fără indemnizaţie, au preferat să iasă de sub monitorizarea AJOFM de la începutul anului şi până în acest moment.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite