Suceava: Şofatul fără permis, o modă printre sute de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Şofatul fără permis, o modă printre sute de suceveni
Suceava: Şofatul fără permis, o modă printre sute de suceveni

Peste 300 de persoane au fost prinse în 2009 fără carnet de conducere pe drumurile din judeţ

Şoferii neautorizaţi au provocat 10% din accidentele rutiere înregistrate anul acesta la Suceava. Poliţiştii spun că vor fi mai vigilenţi.

Poliţiştii spun că numărul dosarelor penale întocmite şoferilor neautorizaţi a crescut cu peste 100 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Mai mult, sucevenii care au condus ilegal au fost implicaţi în peste 10% din accidentele înregistrate în 2009 în judeţ.

Statistica indică, astfel, că în 30 din cele 276 de evenimente rutiere care au avut loc pe şoselele din Suceava a fost implicat cel puţin un şofer fără permis. Cel mai grav caz s-a produs la sfârşitul lunii august, în localitatea Salcea.

Un tânăr de 19 ani din oraş a lovit mortal cu maşina un localnic de 58 de ani, care circula pe marginea drumului. Adolescentul nu avea permis, era băut şi a fugit de la locul accidentului, fiind prins ulterior de poliţişti.

Se urcă la volan mânaţi de aburii alcoolului

Numai în ultima săptămână agenţii de la Rutieră au găsit şapte suceveni care conduceau fără a avea dreptul, fie pe uliţele satului, fie pe drumurile judeţene. Cel mai tânăr avea 17 ani, în timp ce „liderul de vârstă“ al şoferilor ilegali avea vârsta de 58 de ani.

Doi dintre infractori erau şi în stare de ebrietate. „Un echipaj din cadrul Serviciului Rutier a oprit în trafic, pe DJ 178 A, în localitatea Pârteştii de Jos un autoturism, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că şoferul, un localnic, Gheorghe O., în vârstă de 58 de ani, nu poseda permis de conducere“, a declarat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava. Un alt şofer novice a fost prins pe drumul din satul Bosanci, pe 29 octombrie. Lucian P., de 17 ani, a fost oprit de agenţi în timp ce rula cu viteză pe uliţele satului. Din acelaşi motiv au fost duşi la secţie şi Gheorghe S. (34 de ani), din satul Udeşti, care circula pe DJ 208 A, Pavel M. (51 de ani), din Şaru Dornei Petru S. (24 de ani), din Liteni şi Alexandru S. (19 ani) din Timiş. Acesta a fost prins de poliţişti pe raza oraşului Liteni.

„Din cauza unor astfel de oameni, care nu au fost capabili să facă o şcoală de şoferi, se petrec accidente şi mor oameni nevinovaţi. Poliţiştii ar trebui să facă controale mai dese prin satele din judeţ, deoarece acolo se dau în spectacol pe drumuri toţi inconştienţii“, spune Viorel Elisei, şofer profesionist. Şofatul fără permis este considerat infracţiune şi se pedepseşte, conform Codului Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani. Şefii Poliţiei Rutiere Suceava spun că vor intensifica în perioada următoare controalele, cu precădere în zona rurală a judeţului.

Şcolile de şoferi sunt pustii
Reprezentanţii şcolilor de şoferi din Suceava se plâng de lipsa elevilor. „Dacă anul trecut aveam 30 de clienţi lunar, acum îmi vin maxim cinci. Mulţi întreabă cât îi costă, însă când le spun câte ore de cursuri trebuie să facă se uită miraţi la mine. Ei ar vrea să nu vină deloc la şcoală, dar să ia carnetul. Avem 20 de calculatoare în sală şi vin unul, doi elevi. Avem legislaţia în imagini special pentru ca oamenii să înveţe uşor“, a precizat Constantin Alecsa, instructor auto sucevean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite