Suceava: PORTRET: Vasile Timofte: „Societatea suferă de lipsă de cultură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Vasile Timofte: „Societatea suferă de lipsă de cultură“
Suceava: PORTRET: Vasile Timofte: „Societatea suferă de lipsă de cultură“

Avocatul a deschis drumuri noi în sistemul judiciar sucevean, scrie poezii de inspiraţie bacoviană şi deţine o impresionantă colecţie de artă plastică.

După absolvirea studiilor superioare a fost repartizat ca judecător la Suceava, apoi a promovat în funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi apoi al Tribunalului, după care a ajuns la conducerea Curţii de Apel Suceava. Prin delegarea Ministerului Justiţiei a pus în funcţiune Judecătoria Fălticeni, după care s-a întors magistrat la Curtea de Apel Suceava. „Din 2001 am trecut la avocatură deoarece nu mi-a convenit atitudinea unor personaje din justiţia locală“, a declarat Vasile Timofte.  Acesta se mândreşte cu cei doi fii, ambii absolvenţi de Drept. „Alin este patronul propriei afaceri, iar Ciprian George este avocat la Baroul Bucureşti“, a adăugat suceveanul.


Avocat simbolist, cu suflet romantic


Acesta a comentat întreaga practică a Curţii de Apel Suceava în cele cinci cărţi editate la Editura Lumina Lex. „Acum am în lucru o carte cu comentarii asupra noului Cod Civil, la care lucrez împreună cu fiul de la Bucureşti“, a spus Timofte.
El a cochetat cu literatura încă din timpul liceului, domeniul său preferat fiind poezia. „Cel care m-a determinat să scriu a fost George Bacovia. Acesta s-a suprapus pe sentimentele mele şi am început să scriu în stilul lui. Alex Ştefănescu m-a lansat în «Suplimentul literar şi artistic» al «Scânteii Tineretului». De atunci, am scris şi scriu în stil bacovian“, a adăugat Timofte.


Creaţiile sale au apărut în numeroase publicaţii literare. Avocatului i s-au publicat patru cărţi de poezie. Prima a fost lansată în 2001, iar ultima, intitulată „Poeme Târzii“, a fost dăruită colegilor şi prietenilor chiar anul trecut. Vasile Timofte este pasionat şi de artele plastice şi are o colecţie de peste 40 de icoane pe lemn, cea mai veche fiind din secolul al XV-lea. „După 1966 a început campania de emigrare a evreilor şi ei îşi scoteau toate lucrurile la tarabă, în faţa casei, ca să le vândă. Aşa am început să colecţionez artă“, a declarat avocatul.


Va lăsa tablourile moştenire


Colecţia de pictură numără peste 200 de tablouri. „Nu vreau să mă despart de nicio lucrare, chiar dacă cineva mi-ar da cele mai mari averi. Tablourile colecţionate de mine se cuvin de drept copiilor şi nepoţilor mei şi nu au voie sa le înstrăineze“, a spus avocatul. Acesta a mai explicat că un colecţionar de artă trebuie să ştie să negocieze, dar a recunoscut şi că 75% din succes este dat de norocul de-a găsi obiecte valoroase. Vasile Timofte este convins că majoritatea persoanelor nu-şi dau seama de valoarea tablourilor pe care le au în casă.

Întrebări şi răspunsuri
 Înainte sau după ’89 a fost Justiţia mai dreaptă în România?
Înainte de Revoluţie pentru că soluţiile pe care le pronunţam erau bazate pe texte de lege şi nu pe influenţe. Foarte rar s-a întâmplat ca cineva să fi cerut să pronunţ o soluţie favorabilă sau nefavorabilă. După Revoluţie, Justiţia a fost marginalizată, nu mai există preocuparea pregătirii profesionale şi nici conştiinţa personală a unui magistrat.


Care sunt avantajele avocaturii?
În calitate de avocat sunt liber să cuget, să mă ocup de adevăr, iar oamenii să nu se mai plângă invocând nedreptatea. Necunoaşterea legii este o invenţie născută după Revoluţie.

ce-i place
 Lui Vasile Timofte îi place să meargă prin cartierele vechi ale Bucureştiului şi să colinde prin galerii de artă. De asemenea, în materie culinară, îi plac crudităţile şi produsele lactate.

ce nu-i place
 „În afară de câteva televiziuni culturale, consider că majoritatea spală în direct toate rufele de pe bulevard. Societatea suferă de lipsă de cultură“, a subliniat suceveanul.

profil
născut. 1 iulie 1946, Dolheşti, Suceava.
studii. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Facultatea de Drept, Iaşi.
familie. Căsătorit, are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite