Sirene de 100.000 de lei pe blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sirenele vechi au fost folosite extrem de rar, doar în exerciţii de simulare, edilii locali consideră că investiţia de 100.000 de lei este în folosul sucevenilor.

„Siguranţa populaţiei şi capacitatea noastră de a interveni prompt în cazul unor eventuale catastrofe a fost o preocupare constantă de-a lungul celor doi ani de mandat“, a declarat viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.

Sirena cu puterea acustică cea mai ridicată se află pe Primărie, iar alte două, de putere medie au fost montate pe blocul Armatei, în cartierul Obcini şi pe microprimăria din cartierul Burdujeni.

Acţionare prin unde radio
De asemenea, au mai fost montate încă 10 dispozitive electronice, care vor permite acţionarea sirenelor prin unde radio, de la centrala de comandă din Primărie. „Este o idee bună să investească în siguranţa populaţiei, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic până acum, dar e bine să ştii că vei fi avertizat din timp pentru a reacţiona bine“, a spus Mihai Stoleru, inginer. Pe raza municipiului se află 38 de sirene de alertare, dintre care 25 reprezintă sistemele vechi, care pot fi acţionate doar manual.


„Anul acesta vom mai achiziţiona cinci dispozitive, care vor fi ataşate alarmelor vechi pentru a fi comandate prin unde radio de la distanţă“,
a mai precizat Lucian Harşovschi. Raza de acţiune a alarmelor este de cinci kilometri pătraţi şi, împreună, acoperă o suprafaţă de 190 de kilometri pătraţi.


Faţă de sirenele vechi, dispozitivele noi au capacitatea de avertizare prin mesaje vocale. Comezile sunt mesaje preînregistrate sau directe de la centrul de comandă din buncărul antiatomic al Primăriei.


„Ştiu că este o alarmă pe blocul turn din cartierul Burdujeni, unde locuiesc. Am avut ocazia să aud câteva simulări şi este groaznic sonorul“, a declarat Viorel Ghibuşciac, agent de pază. Centrul vechi de comandă din cadrul centrului comercial Bucovina a fost desfiinţat. „Prima simulare a sistemelor va fi efectuată în al doilea trimestru al acestui an, când sucevenii vor lua parte la un exerciţiu pentru situaţii de urgenţă“, a mai spus viceprimarul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite