Singurul centru de noapte pentru persoanele fără adăpost din Suceava riscă să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an de zile de când şi-a deschis porţile, Centrul de noapte pentru persoane fără adăpost „Sf. Vineri“ din Suceava, singurul din judeţ, riscă să se închidă din cauza lipsei finanţării, pentru că anul acesta nicio instituţie publică nu i-a mai alocat fonduri.

Cu toate că autorităţile sucevene nu s-au sinchisit să construiască niciun adăpost de noapte, nu sunt în stare nici să-l întreţină pe cel existent. E drept, fiind vorba de o organizaţie neguvernamentală, primăria nici nu ar avea vreo obligaţie să o susţină financiar. Nicio obligaţie legală, pentru că moral oamenii străzii suceveni sunt ai primăriei şi ai autorităţilor.

După un an de zile de când şi-a deschis porţile, Centrul de noapte pentru persoane fără adăpost din Suceava, singurul de altfel, riscă să se închidă. Motivul este lipsa de finanţare, pentru că anul acesta nicio instituţie publică nu a mai alocat bani pentru adăpotul „Sfânta Vineri“. Municipalitatea a renunţat să mai asigure şi paza adăpostului, probabil pentru că numărul de poliţişti comunitari a fost redus în ultima perioadă. La capitolul finanţare, Centrul de Noapte stă foarte prost şi aşteaptă un ajutor, oricât de mic ar fi acesta, din partea oricui. Nu sunt bani pentru plata facturilor la utilităţi, întreţinere sau pază. Dacă anul trecut cheltuielile de întreţinere ale adăpostului au fost acoperite de Primăria Suceava, anul acesta nicio instituţie a statului nu a mai alocat bani pentru îngrijirea persoanelor fără locuinţă. „Ne-a ajutat primăria la începutul anului cu bani pentru plata întreţinerii pe anul tercut. Acum, pe timpul verii, ne descurcăm, dar vom avea probelme în sezonul rece pentru că nu cred că vom reuşi să trecem de iarnă. Suntem siguri că vor fi foarte multe persoane care vor veni pentru că aşa este iarna”, ne-a mărturisit Geanina Paveliuc, coordonatorul Centrului de Noapte.

Fără îndoială, municipiul Suceava are nevoie de adăpostul pentru persoanele nevoiaşe. De altfel, iarna trecută toate persoanele fără adăpost care au fost identificate de poliţiştii locali  pe străzi, de medicii din spitalul judeţean sau de Ambulanţă au fost direcţionate spre centrul de noapte „Sf. Vineri”. „Anul trecut am avut 160 de persone în centru. Unii s-au reîntors în stradă şi foarte putini s-au reîntors în familie. Luna trecută am avut 21 de personae. Vin la noi în funcţie de nevoi şi în funcţie de vremea de afară”, ne-a mai spus Geanina Paveliuc.
 
În adăpost se află în prezent zece persoane, dintre care un bărbat extrem de bolnav, care nici nu se poate deplasa. Dincolo de faptul că li se oferă un pat cu aşternuturi curate, o masă caldă şi posibilitatea de a face duş, beneficiarii sunt consiliaţi în centru de un psiholog. Cei mai mulţi dintre ei sunt mulţumiţi de condiţiile existente în adăpost. „Nu am casă deloc. Am o soră în Burdujeni dar are şi ea familie, eu nu mai am loc. Am dormit pe străzi până acum, prin parcuri, pe unde apucam. Sunt de patru zile aici şi am de mâncare, un acoperiş deasupra capului şi un pat cald”, ne-a spus Buhăianu Iulian, beneficiar al Centrului de Noapte Sfînta Vineri. Reprezentanţii adăpostului au încercat chiar să încheie un parteneriat cu Spitalul Judeţean. “Primăria trimite aici persoanele fără adăpost, la fel şi spitalul. Am incercat să încheiem un protocol de colaborare cu spitalul pentru că vrem să ştim dacă cei care vin aici au boli, dacă sunt contagioşi, dar nu am primit niciun răspuns”, a precizat Geanina Paveliuc. O primă măsură de austeritate luată la nivelul centrului a fost aceea de a nu mai oferi adăpost persoanelor care nu sunt din judeţul Suceava, dar asta nu va reduce considerabil cheltuielile.

De când s-a deschis centrul, numărul persoanelor fară locuinţă care au avut de suferit din cauza vremii rele, mai ales pe timpul iernii, a scăzut considerabil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite