Suceava: PORTRET: Sergiu Tihon, a învăţat să meargă dansând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Sergiu Tihon, a învăţat să meargă dansând
Suceava: PORTRET: Sergiu Tihon, a învăţat să meargă dansând

Tânărul de 24 de ani este antrenor de dans sportiv şi membru fondator al clubului „Boom Dance“. Pregăteşte 90 de elevi cu vârste între 7 şi 50 de ani.

Pasiune lui Sergiu pentru dans a moştenit-o de la părinţi. A început să se pregătească încă la vârsta de 4 ani, pe ritmuri de muzică tradiţională. Tânărul, născut în Chişinău, a fost încris mai apoi la Colegiul Republican de Coregrafie în clasa a IV-a.

„10 ani este vârsta minimă la care trebuie să înceapă antrenamentele un copil ca să poată face performanţă. De aceea părinţii m-au înscris la acest colegiu, unde am absolvit şi clasa a XII-a“, precizează Sergiu. Părinţii antrenorului au un atelier de croitorie şi confecţionează 80% din costumele de dans din Basarabia. „La toate concursurile părinţii mei îmi făceau costumele de scenă“, mai spune Sergiu.

A venit la Suceava pentru soţie

Tânărul locuieşte la Suceava de şapte ani şi este antrenor de dans sportiv la clubul „Boom Dance“, pe care l-a fondat împreună cu prietenul său Mihai Siminiuc. Sergiu a ajuns pe meleagurile bucovinene purtat de dragostea faţă de iubita sa cu care s-a stabilit aici.

„Soţia mea este tot din Chişinău, dar a ales şi ea ca şi mine să îşi dezvolte o carieră aici“, explică Sergiu. A participat, în cei 20 de ani de carieră, la sute de concursuri, multe organizate chiar de el. Cel mai important premiu l-a obţinut la Chişinău, locul I la categoria de dans de clasa D. Anul acesta a organizat prin clubul din care face parte prima ediţie a concursului de dans modern „City Jam“ din Suceava. Este antrenorul a peste 30 de elevi cu care face performanţă şi a încă 60 de începători.

„Este dificil să disciplinezi copii, dar până nu intri în mintea lor nu ai rezultate. Poţi învăţa foarte multe de la ei, în schimb. Pentru a face performanţă este nevoie de minim patru antrenamente pe săptămână a câte două ore, timp în care nu doar dansezi, ci îţi dezvolţi şi corpul prin exerciţii fizice“, punctează Sergiu.

Atunci când este pe scenă capătă o senzaţie greu de transpus în cuvinte, însă satisfacţia este dublă când un elev de-al său dansează şi este apreciat. „Atunci mă simt împlinit, când un elev pe care l-am învăţat are rezultate“, spune antrenorul. A călătorit în toată Europa şi Asia cu dansul şi a avut ocazia să evolueze pe mari scene. „În timpul anului şcolar sunt plecat în fiecare weekend cu elevii la concursuri, numai în vacanţe stau în sală şi fac antrenamente“, precizează coregraful. În ultima perioadă, Sergiu munceşte alături de asociatul său pentru a construi prima sală de dans din Suceava.

Profil

Născut: 19 noiembrie 1985, Chişinău.
Studii: Şcoala de antrenori de dans sportiv din Reghin, Mureş.
Familie: Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Planuri de viitor?
În primul rând, în acest weekend mă căsătoresc, iar acesta este un prim pas spre viitor. Apoi îmi doresc să deschid prima sală de dans din oraş. Îmi doresc să câştigăm locul I la următorul concurs de talie internaţională, care va avea loc anul viitor în Stuttgard şi pentru care începem antrenamentele din octombrie.

Cât costă un curs de dans?
Cei care doresc să înveţe să danseze sau chiar să facă performanţă din acest lucru investesc 70 de lei pe lună, cotizaţia pentru club. Costumele şi le procură fiecare, iar cursurile sunt nelimitate. Nu există o perioadă strictă de înregistrare la club sau pentru dans.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult animalele. Am patru animale de companie, un căţel de rasă caniş imperial pe care l-am denumit «Chiuchi», un hamster «Chip» şi două ţestoase. Urmează să-mi iau papagal şi pisică, să am colecţia completă. Îmi place foarte mult să cânt la chitară“.

Ce nu-i place
Antrenorul, deşi pasionat de mişcare, nu suportă fotbalul. Sergiu a explicat sentimentul pe care îl are atunci când schimbă canalele de la televizor şi dă peste un meci de fotbal: „Fac alergie şi schimb imediat“.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite