Selecţie dură pentru un job în străinătate
0
Pentru a fi siguri că nu rămân pe drumuri în străinătate, oamenii apelează tot mai des la firmele specializate în găsirea de locuri de muncă peste graniţă.
Firmele care fac medierea între angajatorii străini şi cei care doresc să se angajeze sunt asaltate de sute de dosare săptămânal. Faţă de cei care pleacă în Occident pe cont propriu, firmele oferă contracte sigure şi legale de muncă. „Noi căutăm oameni care să lucreze în construcţii în Israel. Selecţia se face la Bucureşti, unde sunt supuşi la nişte probe, prin care arată cât de bine se pricep în acest domeniu. Acolo are loc trierea şi sunt aleşi exact câţi trebuie“, a declarat Constantin Cocianga, secretar la o firmă de angajare în străinătate. Oferta pentru Europa este însă mult sub numărul de solicitări venite din partea sucevenilor.
„Sunt 369 de locuri de muncă la care au acces atât sucevenii, cât şi oamenii din celelalte judeţe ale ţării. Aceste locuri nu sunt defalcate pe judeţe, sunt scoase prin Serviciul Public de Ocupare a Forţei de Muncă din ţară EURES şi oricine are şanse egale să le ocupe“, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava. Potrivit angajaţilor de la AJOFM este greu de monitorizat câţi suceveni pleacă în străinătate pe această cale deoarece angajările sunt făcute de firme, dar numărul acestora este sub 1% din cei care îşi depun dosarele.
Dintre cele 369 de locuri vacante în străinătate, 200 sunt pentru muncitori necalificaţi în agricultură, iar restul pentru cei cu studii superioare şi pregătire în diferite domenii. Se caută 2 medici neurofiziologi, 3 medici specialişti în psihiatrie, 3 medici specialişti în mamografii pentru Danemarca, 25 de zidari-betonişti pentru Belgia, 35 de medici specialişti pentru Germania, 6 lingvişti pentru Finlanda şi 75 de ghizi pentru Norvegia.
Cursuri de recalificare pentru şomeri
„Am acasă trei copii, iar nevasta nu lucrează. Am muncit până acum la fondul forestier, dar m-au concediat. Prefer să muncesc undeva, decât să stau acasă. Cu un şomaj nu-mi pot întreţine familia. În construcţii ar fi perfect, am înţeles că salariile sunt destul de mari“, ne-a spus ieri Gheorghe Cojocaru, după ce şi-a depus dosarul. În judeţ, AJOFM are o ofertă slabă, doar 55 de locuri de muncă.
Dintre acestea, zece sunt pentru persoane necalificate, şapte pentru vânzători, cinci pentru confecţioneri, trei pentru şoferi de autocamion, două pentru administratori, două pentru manipulanţi şi alte două pentru postul de instructor la şcolile de şoferi din judeţ. „Cei care nu se încadrează pot opta pentru consiliere profesională gratuită la noi, iar pe cei care se încadrează îi direcţionăm spre angajator“, a spus în final Anca Capverde.