Se nasc mai puţini copii şi mor mai mulţi adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii nou născuţi sunt din ce în ce mai puţini
Copiii nou născuţi sunt din ce în ce mai puţini

În prima lună a acestui an s-au născut 619 bebeluşi, dar au murit 628 de persoane. Criza îi determină pe suceveni să se gândească de două ori înainte de a face un copil.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în anul 2008 sporul natural a fost de 941: s-au născut 8.110 bebeluşi şi au decedat 7.169 de suceveni. În 2009, sporul s-a prăbuşit aproape la jumătate, respectiv 535. Numărul nou-născuţilor a scăzut la 7.924, iar cel al morţilor a crescut la 7.389. Anul 2010 a debutat deja cu un spor negativ. În luna ianuarie au venit pe lume 619 copii, cu 9 mai puţini decât persoanele decedate. În aceste condiţii, susţin reprezentanţii DSP, Suceava are toate şansele să se înscrie şi la sfârşitul anului 2010 pe lista judeţelor cu spor natural negativ.

Iulie, lună plină de naşteri
Statistic, anul trecut, cei mai mulţi bebeluşi s-au născut în luna iulie, respectiv 838, iar la polul opus a fost luna decembrie când, în tot judeţul, au văzut lumina zilei 596 de băieţi şi fete. În ceea ce priveşte mortalitatea, cota cea mai ridicată a fost înregistrată în luna ianuarie, cu 698 de decese. Pe baza acestor date, medicii se arată tot mai îngrijoraţi de starea de sănătate a sucevenilor care, de la an la an, par din ce în ce mai bolnavi, iar naşterile sunt mai puţine.

„Starea de sănătate a sucevenilor este tot mai precară cu fiecare an şi de aici scade şi media de vârstă a sucevenilor, care îşi pierd viaţa de  multe ori prematur“, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Sărăcia omoară bebeluşii
Principalele motive pentru care tot mai multe femei întârzie momentul aducerii pe lume a unui copil sunt lipsa serviciului, a banilor şi a unei locuinţe. „Sunt căsătorită de patru ani, însă nu ne gândim să facem un copil. Ce să-i ofer în zilele astea, când din banii pe care îi facem abia reuşim să o ducem de pe o zi pe alta? Un copil înseamnă o responsabilitate foarte mare. Cu criza asta ne e frică să nu ne pierdem şi locul de muncă. Ce-am face dacă am mai avea şi un copil?“, ne-a spus Valeria Irimiuc, profesoară.

În ultimii ani a crescut şi mortalitatea infantilă. Dacă în anul 2008, 68 de copii care nici nu împlineseră un an şi-au pierdut viaţa, în 2009 cifra a crescut la 86. „Stresul, o alimentaţie săracă, condiţiile de viaţă precare, anumite afecţiuni ale mamei sau ale fătului, dar nu numai, duc la o dezvoltare incompletă a copilului, la malformaţii congenitale sau diferite afecţiuni pe care le are nou-născutul“, a mai spus medicul Tiberius Brădăţan.

România îmbătrâneşte
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, diferenţa dintre cei născuţi vii şi nou-născuţii morţi este negativă. Dacă în luna iunie sporul natural a fost cel mai ridicat, cu toate că a fost negativ, de -0,7 la 1.000 de locuitori, în luna decembrie a anului 2009, sporul natural înregistra -4,3 la 1.000 de locuitori. Astfel, în această lună, la nivel naţional s-au născut 17.198 de bebeluşi şi au murit 25.063 de persoane.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite