Şcolarii din Pătrăuţi, judeţul Suceava, la ore printre mormane de moloz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care învăţau micuţii a fost demolată, iar cea nouă nu este gata. Cei aproape 800 de copii fac ore într-o singură aripă a clădirii şi prin Căminul Cultural. Până în aprilie 2012 ar trebui să se mute într-o unitate modernă. 

12 septembrie a fost zi de bucurie pentru cei mai mulţi copii din judeţul Suceava, însă nu şi pentru micuţii din Pătrăuţi. Ajunşi la festivitatea de deschidere încă de la ora 9.00, unii nici nu au apucat să intre bine în clasă pentru că au fost nevoiţi să iasă pentru a lăsa loc altei grupe de elevi. În luna mai, şcoala în care învăţau cei 823 de copii a fost demolată din temelii după ce unitatea a primit finanţare de la Banca Europeană de Investiţii pentru construirea uneia noi. Aproximativ 20 de milioane de lei.


„Era foarte veche. Avea peste 100 de ani. Sperăm ca într-un an, cât este termenul de execuţie, să revenim în noua clădire. Acum am organizat clasele I-IV în trei schimburi, iar cele de V-VIII în două schimburi şi am redus ora la 45 de minute pentru a face faţă“, a explicat Lucian Ruşti, directorul Şcolii Generale din Pătrăuţi.


Copiii deplâng vechea şcoală

În total, în aripa clădirii care a mai rămas în picioare sunt opt clase de copii, alte două fiind amenajate la Căminul Cultural din localitate, iar patru la aproximativ un kilometru şi jumătate depărtare de şcoală, într-o altă clădire a primăriei, unde avea sediul Consiliul Local. Piticii pe care i-am întâlnit luni la deschiderea anului şcolar ne-au spus că le pare rău că le-a fost demolată şcoala, iar acum trebuie să se înghesuie mai mulţi într-o clasă. „Era foarte frumoasă chiar dacă era veche. Mama mea a învăţat în aceeaşi clasă ca mine. Clasa noastră era cea mai luminoasă şi cu multe flori. Îmi pare rău că au demolat-o“, a spus Diana Elena Chihai (11 ani), elevă în clasa a V-a B.


Evacuaţi din curtea şcolii


Copiii nu au nici curte unde să se joace, pauzele de cinci minute petrecându-le pe „toloaca“ din faţa şcolii sau în parcul de vizavi. „E periculos pentru cei mici,  că pot să iasă în drum. Pe noi doamna învăţătoare nu ne lăsa să ieşim afară când eram mai mici ca să nu ieşim în drum. Acum suntem mai mari“, ne-a spus Iuliana Claudia Jureschi, elevă în clasa a V-a.


Reprezentanţii firmei subcontractate care se ocupă de lucrările la noua şcoală spun că lucrările ar putea fi gata în luna noiembrie. „Chiar dacă termenul de execuţie este în luna aprilie a anului viitor, noi avem interesul să terminăm cât mai repede. În proporţie de 65% lucrările sunt finalizate, mai avem etajul, să acoperim şi apoi interioarele“, susţine Manuel Roman, administratorul firmei Ideal Construct.

Grădiniţă nouă ţinută cu lacătul pe uşă de constructorul neplătit

În timp ce 800 de copii stau înghesuiţi prin clădirile Primăriei şi învaţă în trei schimburi, o clădire cu etaj care a fost finalizată şi care ar trebui să fie grădiniţă şi şcoală stă cu lacătul pe uşă. Toate acestea se petrec din cauză că firma care a efectuat lucrările, Test-Prima, nu şi-a primit banii şi refuză să o dea în folosinţă. Este vorba de o investiţie de aproximativ 1,2 milioane de lei, din care firma şi-a primit doar un avans. Lucrarea a fost gata din 2008.


Firma aşteaptă banii


„Nu putem face nimic. Am depozitat o parte din mobilier şi din cărţi acolo, dar n-am făcut recepţia şi n-o putem folosi“, a explicat directorul şcolii, Lucian Ruşti. Reprezentanţii firmei au încheiat contractul prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ)Suceava, însă după trecerea unităţilor de învăţământ în subordinea administraţiei locale, şefii IŞJ susţin că nu mai este problema lor.


„Nu ştiu despre ce este vorba. Este posibil să fie aşa, însă şcolile aparţin de primăriile din localitate“, a explicat Petru Carcalete, inspectorul-şef al IŞJ. În aceeaşi situaţie s-ar afla mai multe şcoli. „Mai avem de primit 7 miliarde de lei vechi pentru grădiniţa din Pătrăuţi, 12 de la şcoala din Calafindeşti, 7 de la cea din Păltinoasa şi multe altele. Noi am împrumutat bani din bănci pentru a ne respecta contractul şi a face lucrările, iar acum umblăm după bani“, a declarat Viorel Juravlea, administratorul Test-Prima.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite