Scandal cu fraude pe bani publici la Protecţia Copilului Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Sârghi susţine că la instituţia publică există un sistem mafiot. Mona Săndulescu, fost director, ar fi cauzat un preju-diciu de peste două milioane de lei.

Mona Săndulescu a condus Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava  între 2008 şi 2009. În această perioadă a fost şi consilier local, deşi legea nu-i permite, susţine Stelian Sârghi, fost angajat al direcţiei, care a înaintat un denunţ de câteva zeci de pagini mai multor instituţii ale statului abilitate să controleze practici financiare necurate.


Sârghi spune că fosta şefă ar fi pus la punct „echipa Mona Săndulescu“, care ar fi coordonat un adevărat jaf al banilor publici, prin intermediul mai multor contracte acordate la suprapreţ unor firme de construcţii cu administratori apropiaţi de angajaţi ai direcţiei. Prejudiciul total s-ar ridica la peste două milioane de lei, potrivit inginerului Stelian Sârghi.
Acesta spun că, pentru un studiu de fezabilitate pe un proiect Phare, instituţia a plătit 3.000 de lei în 2005, iar trei ani mai târziu, în mandatul Săndulescu, plata făcută pe acelaşi tip de proiect a ajuns la valori de 15 ori mai mari.


Anchetă a Poliţiei


Poliţiştii din cadrul Serviciul de Investigare a Fraudelor al IPJ Suceava fac cercetări în acest dosar, însă acestea ar putea dura ani de zile din cauza multitudinii de probe. „Dosarul este în faza actelor premergătoare, se fac cercetări şi expertize, iar în funcţie de probele administrate se va dispune procedural“, a declarat Bogdana Crăciun, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava. În acest timp, fosta şefă a DGASPC îşi continuă activitatea ca şi consilier local, însă susţine că nu ştie nimic despre dosarul în care este cercetată. În plus, cere daune morale pentru că i-a fost pătată imaginea publică. 

 Un denunţ al unui fost angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a scos la iveală dedesubturile mai multor afaceri cu bani publici care s-au făcut la instituţie. Stelian Sârghi, de profesie inginer constructor, a formulat o plângere la adresa activităţii fostei conduceri a DGASPC Suceava în perioada 2008 - 2010, şi acuză abuzuri grave ale „echipei Monei Săndulescu“. „Deoarece am refuzat să fac parte din echipa Monei Săndulescu am fost dat afară în mod abuziv şi ilegal în aprilie 2010. Am înaintat ulterior denunţul la toate instituţiile statului, însă acesta a fost trimis la organele de anchetă fără probele anexate“, a spus Stelian Sârghi.


Contracte suspecte


Toată povestea a început, potrivit fostului angajat, din anul 2008, când la conducerea DGASPC a fost numit consilierul local Monica Săndulescu, iar în instituţie au fost „infiltraţi“ alţi aproape 100 de oameni „coloraţi politic“. „S-au bazat pe faptul că pot face ce vor cu banul public odată ce au un carnet de partid în buzunar“, susţine Stelian Sârghi. Acesta n-a renuţat şi a dat instituţia în judecată deoarece a fost eliberat din funcţie în mod abuziv, iar Tribunalul Suceava a hotărât luna trecută repunerea în funcţie.

Nu s-a întâmplat acest lucru deoarece DGASPC a formulat recurs, care încă n-a fost judecat. Potrivit documentelor anexate în denunţ, în 2007, pentru construcţia unui pavilion nou cu o capacitate de 50 de persoane şi o suprafaţă construită de 832 metri pătraţi, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială din comuna Pojorîta, societatea Adim Proiect a întocmit un proiect de execuţie care include toate fazele, inclusiv studiul de fezabilitate, pentru care a încasat suma de 39.301 lei.


Doi ani mai târziu, în perioada şefiei Monicăi Săndulescu, aceeaşi firmă, pentru un proiect de execuţie a unui centru cu o capacitate tot de 50 de persoane, însă cu o suprafaţă de 1.498 de metri pătraţi, în comuna Cornu Luncii, încasează o sumă de aproape cinci ori mai mare, respectiv 188.400 lei.


Anexe de trei ori mai mici decât pe hârtie


În 2009, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava, trebuiau construite două anexe pentru centrale termice, de 60 de metri pătraţi fiecare, la casa de tip familial de la Mănăstirea Humorului şi Casa Pluto din Vicovu de Jos. În realitate, suprafeţele realizate au fost de trei ori mai mici, iar preţurile duble, în total fiind cheltuiţi aproape 200.000 de lei. Investiţie în van, pentru că ambele case stau închise după ce copiii au fost mutaţi în alte locaţii. „Casele vor intra în conservare şi vom vedea ce destinaţie le va da Consiliul Judeţean“, a explicat Margareta Isăilă, actualul şef al DGASPC Suceava, care a explicat că nu ştie detalii despre problemele anterioare venirii sale la conducerea instituţiei. Exemplele de fraude enumerate de Sârghi sunt nenumărate, astfel că prejudiciul estimat se ridică la peste 2 milioane de lei.


Lista lungă de „cumetrii“ la DGASPC Suceava


Sârghi susţine că Florin Tărnăuceanu, directorul adjunct al DGASPC, a contractat lucrări firmei naşului său, Silviu Horomnea, Rocon Lux. Marius Boghean, angajat al direcţiei şi consilier judeţean, este cumătrul lui Mihai Unguraşu, patronul firmei Corsem, societate aflată în relaţii contractuale cu DGASPC. Macosin, firma administrată de Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al instituţiei şi consilier local al municipiului, şi Ico Construct, firmă administrată de Ionuţ Ilie, fratele  vicepreşedentelui CJ Suceava, Vasile Ilie, ar fi primit lucrări prin încredinţare directă la DGASPC.

Anchete greoaie ale Poliţiei şi ale şefilor de la Consiliul Judeţean

Vasile Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, a confirmat că reprezentanţii direcţiei n-au respectat procedurile la achiziţiile publice. „Corpul de Audit al Consiliului Judeţean a efectuat verificări la DGASPC şi a constatat că nu s-au respectat în totalitate achiziţiile publice“, a declarat Vasile Ilie. Oficialul forului a adăugat că dosarul de control în care sunt prezentate toate neregurile a fost înaintat organelor de cercetare penală. Ancheta ar putea, însă, să se prelungească ani de zile din cauza multitudinii de probe şi a lipsei experţilor. „Dosarul este în faza actelor premergătoare, se fac cercetări şi expertize, iar în funcţie de probele administrate se va dispune procedural“, a spus Bogdana Crăciun, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava.


Refuză să comenteze


Potrivit anchetatorilor, examinarea tuturor probelor ar putea dura chiar şi ani de zile, având în vedere că IPJ Suceava nu are specialişti care să verifice validitatea tuturor documentelor. Întrebată despre acuzele care i se aduc în acel denunţ şi despre faptul că Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava face cercetări în acest dosar, consilierul local Monica Săndulescu susţine că nu ştie nimic. „Eu nu ştiu despre ce este vorba şi probabil ar fi trebuit să fiu şi eu informată dacă se făceau aceste cercetări. Nu mai am ce comentarii să fac“, a spus scurt Monica Săndulescu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite