Şase ani şi opt luni de închisoare pentru „Godzilla”, tânăra care la 18 ani coordona o reţea de traficanţi de droguri ce opera în ţări de pe trei continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Iurenciuc, poreclită Godzilla. FOTO Colaj Poliţia română/ Pinterest
Adriana Iurenciuc, poreclită Godzilla. FOTO Colaj Poliţia română/ Pinterest

Suceveanca Adriana Iureniuc (27 ani), poreclită „Godzilla”, tânăra care coordona o vastă reţea de traficanţi de cocaină şi heroină ce opera în toată lumea, a fost condamnată la şase ani şi opt luni de închisoare.

Curtea de Apel Suceava a condamnat-o pe inculpata Adriana Iurenciuc, poreclită „Godzilla”, la şase ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

O adevărată reţea de cărăuşi de droguri a apărut în judeţul Suceava în urmă cu 10 ani de zile. Peste o sută de tineri săraci, cei mai mulţi din mediul rural, vrăjiţi de mirajul banilor câştigaţi foarte uşor, au fost convinşi să transporte cantităţi mari de droguri între ţări din America de Sud, Europa şi Asia.

Reţeaua, pusă la punct de nigerieni rezidenţi în Turcia, era coordonată la Suceava de cărăuşi care s-au transformat în racolatori. Adriana Iureniuc, poreclită „Godzilla”, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost unul dintre cei mai activi cărăuşi transformaţi apoi în racolatori. Fenomenul a luat amploare în perioada 2008 – 2009, tocmai datorită veniturilor mari obţinute.

La un singur transport, un cărăuş obţinea, în funcţie de cantitatea de droguri, sume de până la patru mii de euro. După ce mai mulţi suceveni au fost arestaţi în ţări din America de Sud, pe fir au intrat şi procurorii DIICOT care au început monitorizarea grupării.

Gruparea a fost destructurată în iulie 2009, cei mai mulţi dintre racolatori fiind arestaţi. Nu a fost şi cazul Adrianei Iureniuc, care a fost dată în urmărire internaţională în baza unui mandat de arestare preventivă. „Godzilla” nu a fost găsită nici până acum. Procurorii DIICOT au trimis-o în judecată în lipsă.

Antrenament cu morcovi

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008 – 2009, tânăra a racolat alte 12 persoane spre a face transporturi de droguri, perioadă în care la rândul ei a făcut mai multe transporturi de stupefiante între ţări din Europa. Pentru fiecare transport, cărăuşul primea câte 2.000 de euro, aceeaşi sumă fiind încasată şi de tânără.

Procurorii au stabilit cu exactitate traseul pentru fiecare cărăuş în parte. În iunie 2009, Daniel Costel R. a fost arestat în Turcia, având asupra lui 850 de grame de cocaină pe care le-a preluat din Sao Paolo, Brazilia. În rechizitoriu, procurorii DIICOT au inclus mesaje în care tânărul se plângea că în Brazilia a fost pus să înghită 20 de bucăţi de morcov. Acesta a fost astfel testat dacă poate înghiţi drogurile pe care urma să le transporte în Turcia.

Georgeta şi Elena, două tinere care locuiau în acelaşi cartier cu Adriana Iureniuc, eleve la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au fost arestate în mai 2009 pe aeroportul internaţional Guararapes, Brazilia. Fetele transportau în bagaje 5,1 kilograme de cocaină, pentru care urmau să încaseze câte două mii de euro la destinaţie, în Bologna, Italia.

Un alt elev de la Liceul cu Program Sportiv, Radu S., a fost arestat în 2008, pe aeroportul din Fortaleza, Brazilia. Tânărul avea lipite de corp 4,44 kilograme de cocaină pe care urma să le transporte în Italia în schimbul sumei de trei mii de euro.

70 de suceveni, în puşcării din întreaga lume

În perioada 2007 – 2008, peste 70 de tineri din judeţul Suceava au fost arestaţi în ţări din întreaga lume după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce transportau diverse cantităţi de droguri. Cărăuşii au fost condamnaţi la închisoare în ţări din Europa, America de Sud şi Asia. Procurorii susţin însă că în total numărul sucevenilor care s-ar fi ocupat cu traficul de droguri ar fi de peste 130.

Pedepse cu închisoarea au primit şi în Suceava cei care au racolat cărăuşii de droguri. Într-un dosar cu 12 inculpaţi, judecătorii Tribunalului Suceava au aplicat pedepse totale de 136 de ani de închisoare.

Adriana Iureniuc este ultima persoană din dosar ce nu şi-a aflat pedeapsa. Ea a fost trimisă în judecată fiind acuzată de săvârşirea infracţiunilor de „aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat” şi „organizarea, conducerea sau finanţarea” traficului de droguri.

Cum funcţiona reţeaua

Drogurile erau transportate cu avionul în bagaje sau în pacheţele care erau înghiţite de cărăuşi. După ce erau convinşi, cărăuşilor li se plătea obţinerea paşaportului şi transportul până în Turcia, unde erau preluaţi de nigerienii care coordonau reţeaua. Aici, tinerii erau instruiţi şi apoi trimişi în ţările de unde preluau drogurile.

Cărăuşilor li se asigura o cameră la hotel pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, pentru a părea turişti, după care primeau bagajele în care se aflau drogurile sau erau puşi să înghită caşete cu droguri. Cărăuşii plecau apoi spre ţara de destinaţie, de obicei cu avionul, perioadă în care ţineau permanent legătura cu racolatorul român şi cu nigerienii care furnizau drogurile. În cazul în care cărăuşul transporta o cantitate mai mare de droguri, de cele mai multe ori avea o „coadă”, o altă persoană care se asigura că drogurile vor ajunge la destinaţie.

6.000 de euro la un singur transport

În ţara de destinaţie cărăuşul se caza la un hotel, era contactat de persoana căreia urma să-i predea „marfa”, iar după predare primea sume cuprinse între 1.800 – 4.000 de dolari în cazul transportului de heroină şi 3.000 – 6.000 de euro în cazul transportului de cocaină. Racolatorul român primea şi el, după livrarea drogurilor de către cărăuş, sume între 2.000 de dolari şi 3.000 de euro, în funcţie de tipul drogurilor, cantitate şi ruta pe care au fost transportate.

Racolatorii români au colaborat cu mai mulţi cetăţeni nigerieni care aveau cartierul general în cartierul Tarabya din Istanbul, Turcia. Aceştia sunt cunoscuţi doar după porecle: „Chaman”, „Simon”, „Jamal”, „MR. Sunday”, „Samy” şi „Dave”.

Alte ştiri pe această temă:

Cum funcţiona reţeaua de trafic de droguri de la clubul Habitat din Alba Iulia. Procurorii au descoperit peste 270 de tranzacţii cu cannabis

Captură de droguri făcută cu ajutorul unui câine poliţist

Bilanţul operaţiunii „Antidrog”: 25 de persoane au fost reţinute şi peste 35 de kg de droguri, ridicate de către poliţişti VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite