Sărăcia îi împinge pe suceveni spre moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tentativelor de suicid a crescut cu 20% faţă de anul trecut. Numai luni seară două persoane au ajuns la UPU cu intoxicaţii voluntare cu medicamente.

Depresia, boala secolului este din ce în ce mai frecventă în rândul sucevenilor. În primul trimestru al acestui an 41 de suceveni au ajuns în situaţia de a-şi dori moartea în urma unor depresii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică  Suceava, numărul acestora este cu 20% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Persoanele care ajung la spital în urma unor intoxicaţii au vârste cuprinse între 12 şi 75 de ani, însă în majoritatea cazurilor este vorba de tineri. Este o problemă  de sănătate publică şi facem un apel către toate unităţile sanitare să fie pregătite pentru astfel de cazuri. Ar fi de dorit ca populaţia să nu recurgă la asemenea gesturi, iar părinţii să aibă mai multă grijă de copiii lor“, a spus Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

În ultimele trei zile alte trei persoane au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor Suceava după ce, fie au combinat medicamentele cu alcool, fie au băut mai multe medicamente. Este şi cazul unei femei din în vârstă de 42 de ani, din Roşcani, care a ajuns la Urgenţe după ce a combinat alcoolul cu un medicament folosit în tratamentul insomniilor.

Maria Vieru a ajuns în stare gravă, iar medicii au fost nevoiţi să o interneze la Terapie Intensivă din cauza riscului de a face stop cardio respirator. „Nu a luat o doză foarte mare şi are toate şansele să îşi revină“, a explicat doctorul Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Un alt bărbat şi o femeie au ajuns şi luni seară la UPU după ce primul a băut 30 de tablete de Depakine, un medicament antiepileptic, iar femeia a băut 11 capsule de Diazepam. Ambii au fost internaţi pe Secţia de Psihiatrie a SJU.

Codiţiile economico-sociale şi violenţa, determinante

Potrivit medicilor psihiatri numărul sucevenilor care au parte de dezechilibre psihologice şi ajung la astfel de gesturi este din ce în ce mai mare. „Violenţa care se propagă prin toate mijloacele de comunicare, situaţia politică, condiţiile economico-sociale duc al astfel de gesturi. Consumul exagerat de alcool de foarte proastă calitate şi combinat cu medicamente sunt foarte des întâlnite în aceste cazuri“, a explicat medicul psihiatru Loreley Haşovschi, şefa Secţiei de Psihiatrie din cadrul SJU Suceava.

Criza economică, lipsa unui loc de muncă, şomajul, reducerea alocaţiilor sociale, scăderile masive de salarii, sunt doar câteva dintre motivele care îi conduc  pe suceveni spre depresii „Trebuie să ştim că depresia se poate trata eficient cu medicamente, atunci când resursele consilierii psihologice sunt depăşite. Din păcate, nerezolvarea cauzelor acesteia predispune la recidive. Ce bine ar fi dacă am putea trata şi criza economică cu pastile!“, a concluzionat medicul psihiatru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite