Suceava: Şapte doctori, un singur ecograf, mii de bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de cardiologie are 50 de paturi, insuficiente pentru miile de suceveni înregistraţi cu astfel de afecţiuni.

„Aveţi probleme cu inima!“. Acesta este verdictul pe care l-au primit 444 de suceveni, numai în primele trei luni ale anului. Practic, în fiecare zi, cinci persoane au fost diagnosticate fie cu hipertensiune, insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm sau arteroscleroză.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în perioada ianuarie-martie 2009 s-a înregistrat o creştere cu 15% a numărului de cardiaci, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, numărul cardiacilor a crescut de la 6.022 la 6.466.

Decesele, la egalitate
cu numărul cazurilor noi
Deşi Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Suceava s-a dezvoltat în ultimii doi ani, investiţiile sunt insuficiente pentru valul de pacienţi care vin la consultaţii.

„S-au făcut investiţii, însă a rămas o secţie mică la spital. Cazurile dificile le trimitem mai departe la specialişti. S-a investit în aparatură şi într-un serviciu ambulator, dar a rămas un ecograf la şapte medici”, a spus Titel Cojocaru, medic cardiolog în cadrul Spitalului Judeţean. De la începutul anului, 444 de suceveni au fost răpuşi de diverse afecţiuni ale inimii.
Medicii spun că, cele mai multe complicaţiii ale bolilor apar atunci când pacienţii au cu greu acces la serviciile medicale sau când nu urmează corect tratamentul prescris. „Stau la ţară şi trebuie să vin periodic la consultaţii la Suceava. Doctorul din sat nu ne poate ajuta prea mult. Ne dă doar reţetă pentru ce ne prescriu cei din spital“, ne-a spus Maria Damian, pacientă.
Specialiştii pun creşterea numărului de pacienţi cu afecţiuni cardiace pe seama stilului de viaţă haotic. 

Vârstnicii, cei mai afectaţi
„Au crescut factorii de risc pentru oameni, în sensul modului de viaţă alert şi al alimentaţiei proaste de care au parte. Printre principalele cauze putem menţiona fumatul, cea mai gravă problemă a bolnavilor de inimă, dar şi regimul alimentar”, a declarat doctorul Titel Cojocaru.

Din studiile efectuate de specialişti reiese faptul că a crescut media de vârstă la care se manifestă aceste boli. „Avem foarte mulţi bolnavi de inimă de vârsta a treia. Adresabilitatea faţă de serviciile medicale s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă şi, probabil, a influenţat numărul mare de pacienţi”, a mai spus cardiologul sucevean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite