Suceava: PORTRET: Sânziana Sauciuc, Jandarmul-campion naţional la canotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Sânziana Sauciuc, Jandarmul-campion naţional la canotaj
Suceava: PORTRET: Sânziana Sauciuc, Jandarmul-campion naţional la canotaj

A câştigat 24 de medalii la competiţiile regionale, naţionale şi internaţionale de canotaj. Din luna martie este jandarm cu acte în regulă la o unitate din Suceava.

Este multiplă campioană naţională la canotaj. Deşi are abia 22 de ani, a reuşit să adune peste 20 de medalii şi diplome la concursuri din ţară şi de peste hotare. A participat chiar şi la campionatul mondial de canotaj în 2005. Tânăra spune că a fost atrasă de acest sport datorită mătuşii sale, Florica Maxim, campioană olimpică în 1989 la Los Angeles. În şcoala generală i s-a ivit şansa de a face canotaj de performanţă, când o antrenoare de la şcoala din Orşova a venit în Botoşani şi a selectat-o.


Colegele de cantonament îi sunt a doua familie


Nu a pierdut ocazia, iar părinţii au susţinut-o cu toate puterile pentru că acesta era visul ei din copilărie. A stat departe de casă şi de cei dragi, pe care îi vedea doar de două ori pe an. Sânziana spune că nu le-a simţit atât de tare lipsa tocmai datorită colegelor şi a antrenorilor, care i-au devenit a doua familie.


În 2001, a început cursurile Liceului Teoretic „Traian Lalescu“ din Orşova, iar la numai un an distanţă a reuşit performanţa de a câştiga prima medalie la campionatul naţional. „Aceasta este cea mai dragă amintire pentru că a fost prima dată când am participat la un concurs naţional“, povesteşte Sânziana. La Orşova a îndurat câte trei antrenamente pe zi, timp de patru ani, dar a strâns din dinţi şi a reuşit să strângă 24 de medalii, pe care le păstrează cu sfinţenie în casa părintească.


Îşi aduce aminte de Regata Internaţională de la München, din 2005, când echipa ei a bătut-o pe cea a nemţilor la doar câteva sutimi de secundă şi s-a clasat pe locul I. A mai reuşit să obţină locul I şi la Balcaniadele de canotaj din 2003.
În 2006 a decis că e timpul pentru o schimbare radicală şi a îmbrăcat uniforma de jandarm, renunţând la marea performanţă. „Pentru mine schimbarea nu a fost aşa de mare, să trec de la canotaj la jandarmerie pentru că amândouă te disciplinează, este regim militar şi cere implicare totală. Sunt împăcată pentru că am făcut un schimb echitabil“, a explicat campioana.


Şi-a riscat viaţa pentru demnitari


Între 2007 şi 2009 a lucrat ca jandarm în Brigada Specială de Intervenţie Bucureşti. Dorul de casă şi partenerul de viaţă au ademenit-o însă pe meleagurile Sucevei, unde a ajuns acum şapte luni. În timpul serviciului din Bucureşti şi-a riscat de multe ori viaţa pentru demnitari şi a participat la misiuni speciale, cum a fost Summit-ul NATO, dar şi la asigurarea ordinii la meciurile de fotbal. Se simte împlinită pe toate planurile, iar pentru viitor îşi doreşte să exceleze în misiunile de serviciu pentru a-şi pune în practică anii de experienţă sportivă.

întrebări şi răspunsuri
Este greu canotajul?
Trebuie să ai o voinţă de fier pentru a putea duce la bun sfârşit o cursă de canotaj. Nu am fost niciodată pe punctul de a renunţa în timpul unui concurs, deşi efortul fizic îmi solicita corpul foarte mult, pentru că ştiam că este onoarea mea în joc.

Ce planuri de viitor ai?
„Îmi doresc să mă căsătoresc şi să-mi întemeiez o familie“, a declarat sportiva. Pe lângă planul familial, îmi doresc să excelez la serviciu. Îndeplinirea misiunilor este prioritatea numărul unu.

ce-i place
„Timpul liber mi-l petrec citind pentru că aşa pot afla tot ce este nou şi astfel mă pot documenta pentru dezvoltarea cunoştinţelor. Scriitorul meu preferat este Traian Tandin“, precizează Sânziana.

ce nu-i place
Deşi este o persoană activă din punct de vedere fizic, sportul fiindu-i o a doua natură, Sânziana spune că nu îndrăgeşte fotbalul, mai ales după unele experienţe pe care le-a avut cu suporterii.  

profil
născută. 21 iunie 1987, Botoşani.
studii. Studentă în anul III la Drept, în cadrul Facultăţii „Biotera“ din Bucureşti.
familie. Necăsătorită.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite