Suceava: Sănătatea se va plăti de două ori din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sănătatea se va plăti  de două ori din toamnă
Suceava: Sănătatea se va plăti de două ori din toamnă

Planul Ministerului Sănătăţii de a introduce coplata de la 1 septembrie îi nemulţumeşte în special pe tinerii care contribuie la Casa de Asigurări de Sănătate.

Mulţi suceveni privesc cu reticenţă decizia Ministerului Sănătăţii de a introduce, începând cu luna septembrie, „tichetele de sănătate", prin care asiguraţii plătesc în plus în jur de 600 de lei pe an. Mai mult, tinerii consideră că modalitatea coplatei nu va diminua veniturile ilicite ale medicilor, obţinute prin şpagă, ci îi va lăsa tot pe contribuabili cu buzunarele mai goale.

„În România nu există grijă şi respect pentru pacient. La cât de mici sunt salariile, numai asta ne mai lipsea, să se introducă şpaga legală numită coplată", consideră Marius Avăcăriţei, tehnician. Alţii nici nu au auzit de planul ministerului. „Sincer, nu prea ştiu despre ce e vorba. Am auzit la televizor, dar nu am fost atentă. Oricum, dacă vreau o consultaţie, prefer să merg la un cabinet privat. Nu am încredere în serviile publice", afirmă Francesca Atitienei, free-lancer.

Tichetele sunt ineficiente

Eficienţa tichetelor de sănătate este pusă la îndoială şi de doctori. Doi medici de familie şi un neurolog au declarat reporterilor „Adevărul de Seară" că măsura ministerului nu va îmbunătăţi situaţia din sistemul sanitar. Fără o economie puternică, adică fără oameni bine plătiţi care să poată contribui la sistemul de asigurări, actul medical va fi în continuare „tentat" de şpagă, consideră aceştia.

Medicii de urgenţă nu cred că tichetele vor împiedica bolnavii să se prezinte la spital ori de câte ori au chef. „Ar trebui să existe un simţ civic al bolnavului. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu se pot adresa în orice situaţie la Urgenţe. Dacă te doare spatele, trebuie să te adresezi reumatologului, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie", explică Tiberius Brădăţan, purtător de cuvânt al spitalului „Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava.

5 lei - consultaţia la medicul de familie;

5 lei - radiografia;

50 de lei - cura de fizioterapia;

200 de lei - investigaţia RMN.

20 de lei - consultaţia la Urgenţe;

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite