Salvarea ajunge doar la bolnavii norocoşi din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul intervenţiilor a crescut cu 6.000 într-un an, iar angajaţii lucrează peste program. Fără suficienţi medici, asistenţi şi maşini, ambulanţierii ajung tot mai greu la solicitările sucevenilor bolnavi.

Şefii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava spun că abia mai reuşesc să facă faţă numărului tot mai mare de solicitări.
Cu 11 medici, 36 de asistenţi medicali, 13 dispeceri şi 46 de şoferi, SAJ a tratat în cursul anului trecut 54.440 de pacienţi, cu aproape 6.000 în plus faţă de 2008. În ciuda volumului tot mai ridicat de muncă, oficialii Ministerului Sănătăţii refuză să permită suplimentarea numărului de angajaţi.


Orele în plus, fără plată


„Faptul că am intrat în UE, că este circulaţie liberă, că oamenii sunt informaţi, face ca apelurile către Serviciul Unic de Urgenţe 112 să crească. Uneori, suntem puşi în imposibilitate de a ajunge la pacienţi din cauza maşinilor şi a personalului insuficiente. Pe deasupra, din toate serviciile de urgenţă numai noi suntem plătiţi pe solicitare“, a declarat Daniel Martiniuc, managerul SAJ Suceava.


În plus, din octombrie 2009 ambulanţierii nu mai primesc bani în plus pentru orele lucrate peste program. Cu toate acestea, angajaţii SAJ sunt forţaţi să lucreze peste norma legală din cauză că sunt prea puţini.


„La 30 de asistenţi câţi avem numai la Suceava ar trebui să dăm 300 de ture libere în total, lunar. Pe cine punem în loc? Nu putem să-i obligăm pe oameni să vină la muncă, e dreptul lor la aceste zile libere pentru turele pe care le-au lucrat în plus“, a explicat asistenta şefă Lidia Papuc. Medicii ambulanţieri povestesc despre zile în care au de făcut câte trei-patru transporturi către clinici din alte judeţe, motiv pentru care rămân pur şi simplu fără maşini care să acopere solicitările locale. În aceste condiţii, sucevenii care apelează Ambulanţa sunt îndrumaţi să ajungă la spital pe cont propriu.


Medicii suceveni spun că în cursul lunii februarie au fost nevoiţi să decline 15 solicitări într-o singură zi din cauză că toate ambulanţele erau plecate cu bolnavi către alte judeţe. Ion Străteanu este unul dintre sucevenii care a avut nevoie zilele trecute de ambulanţă pentru a ajunge la spital şi a fost refuzat.


„Mi s-a făcut rău pentru că am şi diabet şi probleme cu inima. Am chemat Salvarea, dar mi-au spus să aştept că n-au maşină. Atunci soţia l-a rugat pe un vecin şi m-a adus la spital. Nu se poate aşa ceva! Dacă făceam infarct la om în maşină?“, a relatat revoltat suceveanul. Medicii ambulanţieri spun că există cazuri în care viaţa solicitanţilor este pusă serios în pericol.


Şefii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au cerut Ministerului Sănătăţii deblocarea a 10 posturi de medici, 15 posturi de asistenţi şi 20 de posturi de şoferi pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean, însă deocamdată nu s-a primit niciun răspuns.

_____________________

Angajaţi în plus, însă insuficienţi
Dacă în anul 2008 46.822 de suceveni au solicitat ambulanţa, în 2009 numărul sucevenilor care au apelat la serviciile prespitaliceşti ale SAJ a ajuns la 54.440. Din acest motiv, oficialii de la Ministerul Sănătăţii au decis să suplimenteze numărul angajaţilor, de la 277, la 334. Dintre aceştia, 303 reprezintă personal medico-sanitar de intervenţie, însă chiar şi aşa numărul medicilor şi asistenţilor este insuficient.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite