SUCEAVA Şevaletul şi pensula, arme împotriva bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Danilevici  a făcut mai multe tablouri pe care le va expune în decembrie
Ştefan Danilevici a făcut mai multe tablouri pe care le va expune în decembrie

Un bărbat bolnav de Parkinson se pregăteşte să-şi deschidă prima expoziţie de pictură. Pensula şi şevaletul au devenit pentru Ştefan Danilevici (69 de ani) un soi de terapie împotriva teribilei boli care-l macină de 12 ani.

Mărturiseşte că pictura îi conferă „o stare de relaxare“. Cel mai bine pictează dimineaţa devreme, când este linişte şi e odihnit. „Când mâinile încep să-mi tremure e un semn că mă aflu pe o anumită treaptă de oboseală şi trebuie să mă odihnesc“, a mărturisit pictorul. Din cauza bolii este nevoit să caute alternative pentru a putea picta. Uneori, este nevoit să abandoneze şevaletul şi să lucreze pe orizontală pentru a avea un suport şi pentru a-şi putea stăpâni tremuratul mâinilor.


Preferă crizantemele


Din acelaşi motiv, în picturile sale combină culorile de ulei cu creioanele carioca, întrucât utilizarea acestora îi permite, prin faptul că mâna se poate sprijini în instrumentul de desenat, un control mai bun al trasărilor, spre deosebire de pensulă, care lasă o urmă nesigură. Preferă să picteze flori, în special crizantemele.

„Cred că am pictat până acum vreo 60 de tablouri cu crizanteme. Tabloul îl construiesc eu. Nu întotdeauna am în faţă un buchet, ci doar câteva flori. Cu acestea construiesc compoziţia, pictez florile acolo unde simt că trebuie“, a precizat Ştefan Danilevici. Boala de care suferă îi dictează practic modul în care pictează şi-i face munca mult mai dificilă. Chiar dacă se luptă din greu cu Parkinson-ul, Ştefan Danilevici nu s-a resemnat nicio clipă în faţa bolii, iar faptul că în curând va avea prima expoziţie personală îl motivează şi mai mult.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite