Suceava: Sucevenii cu SIDA, condamnaţi la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii cu SIDA, condamnaţi la şomaj
Suceava: Sucevenii cu SIDA, condamnaţi la şomaj

Mulţi patroni pun mare accent pe starea de sănătate a angajatului şi aleg oamenii în funcţie de rezultatele de pe fişa medicală când încheie contractul de muncă.

Statisticile arată că în judeţul Suceava există 156 de persoane infectate cu HIV. Dintre acestea, doar 16 şi-au găsit un loc de muncă. Unul are carte de muncă, iar restul nu cer deoarece se tem să nu fie daţi afară şi preferă să lucreze la negru.
„Mai toţi refuză să-şi declare statutul deoarece s-ar întâmpla ceea ce au tot păţit până acum: au fost refuzaţi atunci când s-a aflat că au această boală“, a declarat Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei „Red Ribbon“.  90% din tinerii care lucrează au între 20 şi 21 de ani, iar majoritatea muncesc pe perioade scurte. Sunt încadraţi în domeniul construcţiilor, în industria lemnului ori lucrează ca menajere în hoteluri.


Tinerii renunţă la tratament


„Nu spun la nimeni, nici măcar prietenilor de la serviciu. Când iau pastile le zic că fac un tratament pentru bronşită“, povesteşte Oana V., de 28 de ani, infectată cu HIV.Lipsa medicamentelor este o altă problemă cu care se confruntă bolnavii. Din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii nu a trimis fonduri suficiente, sucevenii cu SIDA riscă să moară acasă.
„La Suceava situaţia nu este deloc roz, încă nu avem toate medicamentele în farmacia spitalului. Dacă un medicament sau două nu se găsesc, atunci bolnavul întrerupe tratamentul şi asta înseamnă sinucidere curată“, a adăugat Dorina Vasile. De două luni, cei de la Asociaţia „Red Ribbon“ din Fălticeni împreună cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Afectate de Hiv/SIDA (UNOPA) fac demersuri la Minister, însă fără  niciun rezultat.


„Cei de la Casa Naţională spun că sunt fonduri suficiente şi că fiecare pacient are tratamentul complet, însă nu au vrut să spună ce sumă s-a alocat acum de la buget pentru aceste lucruri. Evident suntem minţiţi“, a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA. „A existat o mare problemă în sistem acum ceva vreme, când Ministerul Sănătăţii a spus că nu mai dă bani. Au fost oprite zeci de dosare de la tratament, ceea ce însemna o crimă. Datoria statului este să asigure asistenţa poporului, nu să condamne la moarte“, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Medicii spun că la Suceava banii sunt insuficienţi şi tot mai mulţi bolnavi renunţă la tratament deoarece nu au bani să şi-l procure singuri.

Sistemul imunitar luptă cu virusul


 În ţară sunt înregistrate peste 11.000 de persoane infectate cu HIV, dintre care doar 100 lucrează cu carte de muncă. La Suceava o parte foarte mică dintre seropozitivi nu necesită tratament. Doar 10 pot lucra nestingheriţi, fără să fie nevoiţi să ia pastile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite