Suceava: Portret/Vasile Marişcariu: Rugbistul care face placaje în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Vasile Marişcariu: Rugbistul care face placaje în Franţa
Suceava: Portret/Vasile Marişcariu: Rugbistul care face placaje în Franţa

A început să joace handbal din pasiune, dar a renunţat pentru o carieră în rugby. În ultimul sezon, a fost căpitanul echipei Domontois din Franţa.

Tânărul a prins gustul sportului cu balonul oval după ce mai întâi a practicat handbal în timpul şcolii generale. Din dorinţa de a experimenta ceva nou, a devenit interesat de rugby la 25 ani, atunci când a şi semnat contractul cu echipa Stade Domontois, un club sportiv din Franţa, unde a ocupat poziţia de pillier.

„Pasiunea pentru sport a început din clasa a VIII-a, a continuat la Liceul cu Program Sportiv, Suceava, apoi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din Iaşi. Cel mai mult m-am afirmat în timpul petrecut în Spania“, şi-a amintit Vasile. Prima performanţă recunoscută a înregistrat-o în 1994,  când avea doar 14 ani. Atunci a câştigat locul I la aruncarea greutăţii. A urmat apoi un alt premiu I, de această dată într-un concurs de culturism, în cadrul „Cupei Bucovinei“, în 2001. A preferat să nu urmeze o carieră în acest domeniu. „Au vrut să mă ia la seniori, dar am aflat că trebuie să iei tot felul de substanţe care nu erau benefice pentru corpul meu“, a declarat acesta.

Performanţă în Franţa
A dat handbalul pe rugby, dar nu a regretat. „Am avut atât de multe rezultate, încât nu mi le mai aduc aminte pe toate“, a spus sportivul, vizibil încurcat de numărul impresionant de realizări. Sezonul 2006-2007 a fost cel mai bun nu numai pentru el, ci şi pentru clubul la care evoluează, Stade Domontois. Succesul a continuat şi în 2008, când echipa a jucat în fazele finale la Cupa Franţei la rugby. Chiar dacă ultimul sezon a fost unul mediu, Stade Domontois ocupând doar locul III, jucătorul sucevean are de ce să fie mândru, pentru că a jucat pe postul de căpitan.

Meciurile de rugby sunt antrenante pentru fizicul de care are nevoie un jucător. „Înainte de meci mă relaxez, citesc cărţi cu subiecte de psihologie şi încerc să gândesc pozitiv. Când colegii fac «intimidările» înainte de a juca, eu stau liniştit“, a spus Vasile. Cel mai greu meci a fost cel contra rivalei din toate timpurile, echipa Massy, care are în componenţă „toate naţiile de jucători“ şi care nu a reuşit să îi doboare la marcaj niciodată.

Schimbare de echipă
Pe lângă o carieră de invidiat, la doar 29 de ani, suceveanul se mândreşte şi cu o familie bine închegată.
„Toate concediile le petrec în România, acasă la părinţii mei. Aici mă simt cel mai bine, este singurul loc unde îmi încarc bateriile pentru a trece cu bine un nou sezon de rugby". Momentan, s-a transferat „strategic“ la echipa Vannes, din Franţa. Acum e mai aproape de mare. Ce-i drept, a dorit o schimbare. Nu pentru că ar îndrăgi atât de mult litoralul, ci pentru că sportivul crede că la Vannes va avea rezultate mult mai bune.

profil
născut. 3 mai 1980, Suceava.
studii. Facultatea de
educaţie Fizică, Iaşi.
familie. Căsătorit, un copil.

întrebări şi răspunsuri
Ai fi putut face altceva în loc de sport?

Niciodată nu m-am gândit că aş putea să fac altceva. Sunt făcut pentru asta şi nu m-am gândit la o altă profesie. Chiar şi cunoscuţii spun lucrul astă, că nu mă văd făcând altceva. Dumnezeu m-a adus aici.
Care sunt planurile tale de viitor?
Îmi doresc foarte mult să mă întorc în satul natal, în Voroneţ, lângă părinţii mei. Îmi contruiesc o casă unde să stau împreună cu familia. Sunt patriot de felul meu, deci îmi iubesc ţara şi îi simt lipsa. Nicăieri nu e mai bine ca acasă.

ce-i place: Lui Vasile îi plac caii, iar părinţii săi din comuna Voroneţ au un exemplar impresionant pozat mereu de turiştii din zonă „Îmi mai plac natura, muntele şi în special peisajele de toamnă. Ador copii, dat fiind că sunt părinte“, a declarat acesta.

ce nu-i place: Nu-i place să se bronzeze la mare. „Litoralul este prea aglomerat. Prefer un concediu la munte, scurt, decât o lună la mare“, a spus sportivul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite