Reţetele compensate, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciştii dau medicamente compensate chiar dacă nu le ajung banii de la CAS
Farmaciştii dau medicamente compensate chiar dacă nu le ajung banii de la CAS

Bugetul CAS pe acest an a fost doar de 25,61 milioane de lei, cu 40% mai puţin faţă de anul trecut. Pensionarii riscă să rămână astfel fără medicamente compensate.

Din cauza banilor puţini, fondurile pentru aprilie vor fi epuizate în primele zile ale lunii, iar cei care vor veni mai târziu cu reţete compensate riscă să nu-şi poată lua ieftin medicamentele. Acest lucru ar fi dezastruos pentru pensionari deoarece vor fi nevoiţi să-şi plătească integral reţetele, chiar dacă, prin lege, au compensări de 50% sau 90%. Pentru mulţi ar însemna să-şi lase peste  jumătate din pensie la farmacie.

„Dacă ajungem să nu ne mai compenseze medicamentele, murim pe drumuri. Dintr-o pensie de 377 de lei nu ai cum să trăieşti. Eu aş da în condiţiile acestea jumătate din pensie numai pe Teotand, care costă 38 de lei integral şi îl iau pentru tulburări respiratorii, Sermion, care costă 42 de lei şi Atacand, care costă 52 de lei. Le iau pentru tensiune, pentru care iau compensare de 90%. Pe lângă acestea, am altele care nu sunt atât de scumpe, dar dacă le adun pe toate, m-ar costa aproape 200 de lei“, a făcut calculele Domnica Calancea, pensionară.


Speranţe la rectificare


În faţa acestei situaţii, reprezentanţii farmaciilor speră să fie aşteptaţi cu plata la furnizori sau să primească mai mulţi bani în urma rectificării din iunie.
„Nu putem să nu eliberăm medicamente, chiar dacă nu mai este buget. Dacă am reuşit până acum să negociem cu furnizorii de medicamente să ne aştepte şi 180 de zile, o să rezistăm până apare suplimentarea de buget. Nu putem să-i lăsăm pe oameni fără medicamente“, a susţinut Doiniţa Cocriş, preşedinta Asociaţiei Judeţene a Farmaciştilor Suceava.


Reprezentanţii CAS Suceava încearcă să-i liniştească pe bolnavi spunând că vor veni suplimentări de buget. „Noi am sesizat CNAS şi aşteptăm o rectificare a bugetului în luna iunie, iar din iulie vom putea face, conform legilor finanţelor, virări de credite de la o asistenţă medicală la alta“, a spus Cristina Iordăchel, preşedinta CAS Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite