Suceava: Linguri de Cartea Recordurilor la Târgul Meşterilor Populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Linguri de Cartea Recordurilor la Târgul Meşterilor Populari
Suceava: Linguri de Cartea Recordurilor la Târgul Meşterilor Populari

Exponatele din lemn pot fi admirate până diseară la Complexul Muzeal Bucovina

La cea de-a 14-a ediţie a evenimentului au fost aduse zeci de obiecte de artizanat, unele făcute în premieră de meşterii populari autohtoni.

Una dintre curiozităţile târgului, care a atras cel mai mult privirile vizitatorilor, a fost o lingură de lemn, care are doi metri lungime şi este confecţionată manual de un meşter popular din comuna suceveană Doroteia.
Este foarte frumos aici la târg. Mi-au plăcut mult obiectele de mobilier şi cămăşile cusute manual. Preţurile sunt destul de convenabile”, ne-a spus Andreea Costiuc, vizitatoare.

Florin Cramariuc este un meşter din municipiul Suceava care şi-a propus să intre în Cartea Recordurilor cu un obiect denumit „Lingurile Mirilor”. Obiectul este alcătuit din două linguri de lemn legate între ele cu un lanţ tot din lemn. Întregul ansamblu este realizat din aceeaşi bucată de lemn, fără a fi ruptă, lipită sau prinsă cu capse sau cuie din metal.

Ceramică de renume şi muzică populară

Atmosfera la târg a fost animată de mai multe ansambluri folclorice din judeţul Suceava, dar şi „Românaţi” din Caracal, celebru în lume pentru dansul popular „Căluşul”. De asemenea, cei care au dorit  să servească o gustare au putut alege între o porţie de sărmăluţe la 8 lei, sau nelipsiţii mititei pe grătar la 2 lei bucata, toate acestea, la „Crâşma lui Moş Iordache”.

În acest an, Târgul Meşterilor Populari a adunat 88 de expozanţi care au adus publicului o gamă bogată de articole etnografice din mai multe zone ale ţării. Principalele atracţii au fost obictele din ceramică, lingurile de lemn şi piesele de mobilier lucrate manual. Vizitatorii au mai fost interesaţi şi de portul popular, mulţi dintre ei cumpărând cămăşi cusute de mână.

Artist popular demn de recorduri mondiale

La târg au venit o serie de meşteşugari autohtoni renumiţi în toată lumea. Noutăţile au constat în obiectele ceramice de tip Cucuteni, readuse la lumină de meşterul Maxim Petru din Dorohoi, ceramica de Corund, sau cea de Horezu. Avem un meşter cu obiecte de lemn care poate intra în Cartea Recordurilor”, a declarat Violeta Enea, şeful secţiei de Etnografie a Complexului Muzeal Bucovina.

Listă cu preţuri

Tron decorativ din tulpina unei salcii - 1.700 lei;
Cămaşă cusută manual - 60 de lei;
Curea lată - 60 de lei;
Icoană pictată pe lemn - 50 de lei;
Opinci - 40 de lei;
Lulea - 20 de lei;
Bundiţă cu blană de dihor - 3.000 de lei.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite