FOTO Răscoală la Şcheia: zeci de săteni s-au luat la harţă cu forţele de ordine pe ogoarele din localitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Şcheia s-au pus în genunchi în faţa utilajelor şi a mascaţilor pentru a-şi apăra ogoarele
Sătenii din Şcheia s-au pus în genunchi în faţa utilajelor şi a mascaţilor pentru a-şi apăra ogoarele

Scandalul a pornit în momentul în care utilajele care construiesc şoseaua de centură a Sucevei au intrat pe terenurile lor.

La orele prânzului, zeci de şcheieni s-au adunat pe dealul Flâmândului din comună pentru a interzice accesul utilajelor pe ogoarele lor. Anticipând un astfel de eveniment, autorităţile locale au trimis la faţa locului numeroase forţe de ordine.

Cinci maşini de poliţie, două de jandarmi şi una de pompieri, care avea pregătite furtunele cu apă, aveau rolul de a-i potoli pe săteni. În acelaşi timp, mascaţii, jandarmii şi poliţiştii au încercat să menţină liniştea la faţa locului. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că statul îi despăgubeşte cu sume infime pentru terenurile lor pe unde trece şoseaua. 

Aceştia s-au pus chiar în genunchi în faţa utilajelor şi a fost nevoie ca mascaţii să intervină pentru a-i îndepărta. S-au îmbrâncit, iar unuia dintre protestatari, un bărbat de 60 de ani, i s-a făcut rău din cauza afecţiunilor cardiace. „Este mai rău ca pe vremea comuniştilor. Ne iau pământul şi ne oferă în schimb doi lei. Statul a devenit un hoţ. Să vă fie ruşine hoţilor care sunteţi la Guvern", a strigat unul dintre protestatari.

O săteancă este luată cu forţa de jandarmi din fata utilajelor

Daţi click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie cu sătenii îngenunchiaţi în faţa utilajelor

Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime, dar oamenii spun că se vor întoarce pe ogoare pentru a-i opri pe constructori să-şi continue lucrările.

Scandalul oamenilor nemulţumiţi a izbucnit în urmă cu jumătate de an, atunci când a intrat în vigoare noua lege privind acordarea despăgubirilor ca urmare a exproprierilor. Şoseaua de centură a Sucevei  trece pe teritoriul a trei comune: Şcheia, Moara şi Pătrăuţi.

Sătenii de la Şcheia şi Moara au fost despăgubiţi după vechea legislaţie cu 31 de euro pe metru pătrat de teren, în timp ce proprietarii din Şcheia sunt depăgubiţi după noua legislaţie şi primesc doar 1,2 lei pe metru pătrat de teren. În Şcheia sunt peste 450 de proprietari de terenuri.

Autorităţile locale i-au sfătuit pe protestatari să-şi caute dreptatea în instanţă pentru că legea trebuie respectată, iar lucrarile la şoseaua de centură nu trebuie tărăgănate sau sistate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite