Suceava: Paula Roşu: Eleva-regizorde la „Petru Rareş“
0
Are doar 19 ani şi de doi ani îşi cultivă pasiunea pentru dramaturgie la unul dintre cele mai bune licee din Suceava. Două dintre piesele sale au fost puse deja în scenă
Pasiunea Paulei pentru dramaturgie a început în anul 2007, când şi-a dorit să intre în trupa de teatru. Din curiozitate a mers la o preselecţie care a fost susţinută la liceu şi, spre surprinderea ei, a fost selectată.
„La puţin timp am jucat un rol secundar în prima mea piesă de teatru, care a avut loc la sala Dom Polski, din Suceava. A fost un stimul extraordinar şi o şansă de a mă afirma”, a spus Paula. Trupa din care face parte tânăra se intitulează „The Knockers” şi reuneşte elevi talentaţi de la Colegiul „Petru Rareş”. Micii artişti sunt îndrumaţi de profesoara Camelia Butnaru care, la începutul fiecărui an şcolar, face noi recrutări. De cele mai multe ori, trupa pune în scenă propriile creaţii. Paula a participat în acelaşi an la Festivalul „Drama Day”, organizat la sala Dom Polski, unde a obţinut premiul cel mare pentru cea mai bună piesă.
A regizat două piese
Cu piesa câştigătoare s-a prezentat la un festival organizat la Bacău în 2008, dar nu înainte de a o schimba
într-un musical, pe care l-a intitulat „Un mănunchi de nebuni”. „Am vorbit cu colegii din trupă şi aceştia şi-au dat acordul. A fost atunci o săptămână extraordinară pentru noi toţi, ne-am bucurat de un succes enorm”, a povestit Paula. Schimbarea a fost de bun augur.
Tânăra a câştigat premiul pentru scenariu şi pentru versuri şi a fost nominalizată pentru muzică şi coregrafie. În acest an, în luna februarie, a avut loc Festivalul de la Dom Polski, „Magic Fest”, care iniţial era programat să dureze doar o zi, dar s-a transformat într-un eveniment de o săptămână. „Am scris atunci o piesă despre un personaj nebun, la care am muncit foarte mult. Deşi eram doar o trupă de liceu, fiecare a pus umărul şi a tratat piesa cu multă seriozitate”, a povestit Paula. Şi această creaţie i-a adus premiul pentru cel mai bun scenariu, o nominalizare pentru premiul cel mare, iar cei din trupă au obţinut premii pentru modul în care au intrat în pielea personajelor.
Trei luni de pregătire înainte de spectacol
Succesul unei piese nu este garantat doar de talent. „Pentru ca spectacolul să iasă
bine trebuie să mă pregătesc cu trei luni înainte. Repetiţiile se fac la liceu, lucrăm în fiecare zi câte cinci, şase ore. Din moment ce-ţi place ceea ce faci, nu mai vrei să pleci”, a spus Paula. Părinţii fetei nu au fost tot timpul alături de ea, gândindu-se că lumea teatrului nu-ţi oferă o pâine atât de sigură. „E riscantă meseria de actor şi într-un fel sunt de acord cu ei, dar îmi place prea mult ceea ce fac, şi nu vreau să renunţ”, a completat tânăra. Paula acceptă cu plăcere sfaturi, mai ales dacă acestea vin de la regizori sau de la actori pe care îi stimează.
Întrebări şi răspunsuri
Îţi doreşti să continui pe acest drum?
R. P.: Îmi doresc o carieră în actorie, dar mai mult mi-aş dori să regizez. În dramaturgie poţi să scrii, dar regizorul pune motoraşul la piesă, el o controlează. În plus, ca regizor, impui piesei propria viziune.
Care premiu te-a încântat cel mai mult?
R. P.: Cel mai tare m-a încântat premiul de la Festivalul „Magic Fest”, fiind o reuşită pentru mine, mai ales că am fost capabilă să o şi regizez în acelaşi timp.
Profil
Născută
31 iulie 1990, Suceava
Educaţie
Liceul „Petru Rareş“
Experienţă
studiază dramaturgia din clasa a X-a
Familie
locuieşte cu părinţii
Ce-i place „Îmi plac chestiile banale, dar care în esenţă sunt mari. În afară de dramaturgie, îmi place să citesc, să merg la concerte de operă, muzică clasică şi jazz”, a povestit tânăra.
Ce nu-i place „Nu sunt lucruri care să mă deranjeze în mod special, mai mult le ignor. Nu suport căldura şi urăsc să spăl vase”, a adăugat Paula.