Suceava: PORTRET: Radu Cîrdei, Rădăuţeanul care dă lecţii de skandenberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Radu Cîrdei, Rădăuţeanul care dă lecţii de skandenberg
Suceava: PORTRET: Radu Cîrdei, Rădăuţeanul care dă lecţii de skandenberg

A ajuns senior la categoria de 100 de kilograme şi nu se lasă înfrânt prea uşor. Din familie a moştenit curajul, iar în competiţii se ghidează după instinct.

Copilăria şi-a condus-o după propriile reguli, iar jocurile luate în serios atunci l-au pregătit pentru cariera sportivă. Suceveanul vrea să ajungă avocat, însă nu renunţă pentru nimic în lume la tentaţia de a-şi testa puterile şi rezistenţa. În skandenberg nu forţa contează cel mai mult, ci rezistenţa. Să-i ţii piept adversarului, să-l ţii atât cât să nu te doboare apoi să-ţi depăşeşti limitele şi să dai totul pentru un final cu izbândă.


Palmares naţional


„De mic am avut o viaţă sportivă. Ţin minte că prima dată când am urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, a fost la zece ani, la campionatul zonal de lupte greco-romane, categoria 38 de kg. Această performanţă a fost urmată de încă doi medalii de aur, tot la lupte“, povesteşte Radu. Atunci era în clasa a IV-a, iar într-a VII-a a participat la campionatele judeţene de fotbal pe şcoli, unde a reuşit să obţină titlul de golgheter. „Mai târziu, la liceu, am fost căpitanul echipei de fotbal şi am câştigat în acea perioadă cupa liceelor pe oraş. Cele mai mari performanţe le-am avut însă în skandenberg“, adaugă tânărul. După liceu, a trecut la alte sporturi de forţă precum judo, karate sau box. Sportivul are în palmares mai multe titluri naţionale. Pe braţul drept a fost vicecampion naţional la tineret în 2008, la concursul susţinut la Vâlcea. În acest an a obţinut titulatura de vicecampion naţional la seniori, categoria 90 de kilograme, iar în prezent a ajuns la categoria de 100 de kilograme.


„Din păcate, pe mâna stângă nu pot participa. Am o accidentare de un an şi jumatate la încheietura mâinii care nu-mi permite să mă antrenez sau să concurez, iar regretul este mai mare fiindcă eu sunt stângaci de felul meu, semăn cu mama“, povesteşte Radu. La 21 de ani, a ajuns la Campionatul Mondial din Italia, unde s-a clasat pe locul 26 din 45 de participanţi.


Îi plac rottweilerii


Cel care l-a încurajat constant de-a lungul timpului a fost tatăl, plecat în Italia de ceva vreme. El este cel căruia i-a tresărit inima cu fiecare treaptă urcată de fiul său. Slăbiciunea sportivului lui sunt rottweilerii, câini deştepţi şi credincioşi, în opinia lui. „Nu contează ce rasă este. Dacă ştii să-l faci să înţeleagă lucrurile din jurul lui, nu-i trebuie dresaj. Câinii sunt foarte inteligenţi şi, în funcţie de stăpân, au un anumit comportament“, dezvăluie Radu Cîrdei, care a avut un căţel, dar i-a murit în urmă cu o lună. Când priveşte înapoi îl apucă un sentiment de recunoştinţă şi spune că fără oamenii care l-au descoperit nu ar fi făcut nimic. „La Clubul Sportiv Nord Arena am făcut primii paşi şi tot acolo am găsit sprijin şi bani pentru deplasări“, adaugă sportivul din Rădăuţi. Pe primul loc rămâne însă familia, cea care se bucură cel mai mult pentru succesele obţinute de Radu în competiţii. 

întrebări şi răspunsuri
Te-ai fi orientat spre fotbal, dacă n-ar fi fost skandenbergul?
Cu siguranţă nu, nu-mi place să joc în echipă pentru că nu-mi place să ascult de antrenor. În general, prefer să nu am un şef, însă în fotbal acest lucru se simte mai intens ca oriunde. Ai patron, antrenor şi căpitan de echipă, deja este prea mult. Joci după cum îţi cântă alţii mereu.

Pe lângă facultate, ai şi un job. În ce domeniu?
Da, lucrez la cadastru, în Rădăuţi. Măsor terenuri, mă ocup de actele de vânzare-cumpărare a caselor. Este o meserie frumoasă, însă vreau altceva de la viitor. Vreau să ajut la dezvoltarea acestui sport, dar şi să-i ajut pe tinerii cu potenţial.

ce-i place
 „Îmi place să-mi testez limitele mereu, în competiţii, cu cei mai buni sportivi şi să-mi realizez visele. Nimic nu se compară însă cu faptul că reuşesc să-mi fac părinţii mândri de mine, că le urc numele pe cele mai înalte trepte“, susţine sportivul.

ce nu-i place
„Nu-mi place să călătoresc pe distanţe prea mari. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi fără caracter, nu accept compromisuri şi nu-mi plac jumătăţile de măsură. Uneori prefer să pierd cu demnitate decât să câştig necinstit“, încheie Radu Cîrdei.

profil
născut. 21 octombrie 1988, Rădăuţi.
studii. Student în anul III la Facultatea de Drept din Iaşi.
familie. Necăsătorit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite