Pustiu în prima zi de înscrieri la Universitatea din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe culoare, în amfiteatre şi la casierii, puţini candidaţi şi-au făcut apariţia cu dosarele în mână. Reprezentanţii celor nouă facultăţi îi aşteptau pe tineri încă de la primele ore ale dimineţii, însă cei care le-au călcat pragul au cerut doar informaţii şi lămuriri.

Prima zi la înscrierile pentru admiterea la facultăţile din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava (USV) a fost dezamăgitoare. Cei câţiva tineri care şi-au făcut apariţia au venit mai mult pentru tatonare şi pentru a cere informaţii, în loc să-şi depună dosarul. „Caut acum cabinetul medical şi voi reveni zilele următoare să-mi depun dosarul. Vreau să dau la Silvicultură, dar azi am venit doar să văd despre ce este vorba şi ce acte îmi trebuie exact“, a spus Alexandru Spînu, absolvent de liceu.

Reprezentanţii USV pun absenţa candidaţilor pe seama unor neconcordanţe între perioadele de înscrieri la facultate şi eliberarea documentelor de către unităţile liceale. „Astăzi (ieri, n.red.) au venit absolvenţii promoţiilor anterioare, deoarece pentru cei din acest an liceele nu au eliberat încă adeverinţele de absolvire. Oricum, prima zi de înscrieri este mai lejeră, de testare“, a precizat Simona Buta, reprezentanta Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Suceava. În plus, promovabilitatea scăzută din acest an la Bacalaureat a redus şi mai mult numărul absolvenţilor de liceu care ar fi dorit să se înscrie la facultate.

Noutatea acestui an la admitere este introducerea în cifra de şcolarizare a 59 de locuri la proaspăt înfiinţatul Departament de Sănătate şi Dezvoltare Umană, dintre care 20 sunt bugetate, câte zece pentru cele două specializări - Nutriţie şi dietetică, respectiv Balneofiziokinetoterapie şi recuperare. Studiile departamentului care a primit autorizaţia provizorie de funcţionare pe 5 mai vor dura trei ani. Înscrierile pentru cele două specializări se fac în cea de-a doua sesiune, în septembrie.

Concurs de dosare

Înscrierile pentru admiterea la cele nouă facultăţi ale USV se vor finaliza pe 20 iulie. Sunt puse la bătaie 936 de locuri bugetate, 1.936 cu taxă, 615 locuri la ID şi alte 130 pentru continuare de studii. Taxele de înscriere variază între 50 şi 150 lei.


Admiterea se organizează pe bază de concurs de dosare, excepţie făcând Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi cea de Ştiinţe ale Educaţiei, unde candidaţii vor avea de susţinut probe practice şi de aptitudini vocaţionale. Acestea se vor desfăşura pe 21 şi 22 iulie. Rezultatele admiterii la USV vor fi afişate în perioada 20-22 iulie, respectiv 25 iulie pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

O nouă sesiune în toamnă

Înmatricularea candidaţilor declaraţi admişi se va face între 22 şi 28 iulie, respectiv 26-29 iulie în cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Contestaţiile vor putea fi depuse la Comisia de admitere pe universitate în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor. Dacă locurile rămân neocupate, va avea loc o nouă sesiune de admitere în toamnă, după ce restanţierii de la Bacalaureat vor promova examenul de absolvire a liceului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite