Suceava: „Punem bani de la noi pentru a ţine lecţiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii profesori suceveni se gândesc cu groază că vor fi obligaţi să trăiască cu doar 600 de lei de la o lună la alta. Dascălii susţin că vor fi nevoiţi să facă economii la materialele didactice, fapt care le va afecta pregătirea profesională.

Roxana Cristian este educatoare la Grădiniţa numărul 23 din Suceava. Tânăra de 24 de ani susţine că a ales această meserie pentru că-i sunt dragi copiii, iar câştigurile salariale nu au fost luate în calcul când şi-a ales cariera. Cu salariul de 800 de lei se descurcă la limită. După 5 ani în învăţământ şi primul grad didactic obţinut, tânăra se gândeşte cu groază la următoarele luni, când va rămâne  fără un sfert din salariu.


„Ne cumpărăm inclusiv manuale“


„Trebuie să ţinem cont de faptul că o educatoare şi o învăţătoare au nevoie de mult material didactic, pe care şcoala nu îl pune la dispoziţie. Banala hârtie creponată, planşele model şi micile motivaţii dulci pentru copii se cumpără din buzunar. Nu toţi copiii au părinţi bogaţi, care să le cumpere de toate, aşa că uneori trebuie să cumpărăm noi pentru a ne desfăşura activităţile conform planului. Punem bani de la noi pentru a ţine lecţiile“, spune tânăra educatoare.
Roxana Cristian susţine că reducerile salariale vor influenţa şi pregătirea profesională. „Noi ne cumpărăm şi manuale. Trebuie să fim mereu la curent cu ce e nou în învăţământ şi ne pregătim pe a doua zi, ca şi copiii, ne facem lecţiile, iar pentru asta cheltuim alţi bani“, adaugă tânăra. Practic, din această lună, unei educatoare îi rămân doar bani de mâncare şi două cărţi. Un învăţător cu vechime va primi cu până la 350 de lei mai puţin.


„Îmi taie mâncarea pe o lună“


 „Am 30 de ani de vechime şi un salariu de 1.800 de lei. Dacă îmi iau 25% rămân cu 1.350 de lei. Este foarte mult pentru mine, aproape mâncarea pe o lună“, spune Mariana Moraru, învăţătoare la Şcoala nr. 4 din oraş. Profesorii se confruntă cu aceeaşi problemă. Şi ei vor avea salariile reduse cu  sute de lei, după zeci de ani de muncă. Cu toatea acestea, puţini spun că ar renunţa la catedră. „Şcoala mi-a intrat în sânge, nu mai pot face altceva la vârsta asta“, spune Mihaela Cojocaru, profesor de geografie în comuna Moara. 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite