Suceava: Psihologii, vizitaţi frecvent de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Psihologii, vizitaţi frecvent de suceveni
Suceava: Psihologii, vizitaţi frecvent de suceveni

Zeci de persoane au apelat la consiliere în ultimele luni

Cei mai mulţi pacienţi caută să-şi rezolve traumele provocate de noile cerinţe de pe piaţa muncii.

 Tot mai mulţi dintre sucevenii loviţi de greutăţi financiare încearcă să găsească sprijin la psiholog. Dacă până nu demult tratarea depresiilor, angoaselor sau atacurilor de panică la specialist era considerată o glumă, în ultimele luni cabinetele psihoterapeutice din Suceava abundă de clienţi.

„Am rămas fără serviciu după zece ani de muncă. Simţeam că o iau razna aşa că am mers la un psiholog. Nu credeam că va da roade, însă acum mă simt mai bine psihic“, a mărturisit Vasile Ţurcanu, şomer.

Specialiştii spun că oamenii vin la consultaţie, în cele mai multe cazuri, în speranţa că vor reuşi să-şi rezolve traumele provocate de neadaptarea la noile cerinţe de pe piaţa muncii. În aceeaşi măsură, pacienţii se arată afectaţi de efectele crizei financiare, atât asupra lor, cât şi a familiei.

Psihologul, între ruşine şi necesitate

Specialiştii spun că mentalitatea sucevenilor privitoare la mersul la psiholog s-a schimbat radical şi că este pe cale să se transforme într-o practică curentă, asemănătoare cu cea din Occident.

„Cu siguranţă că fiecare dintre noi are resursele necesare ca să poată lupta cu ceea ce i se întâmplă, dar un psihoterapeut ne poate ghida în acest sens“, a explicat Mihaela Negriuc, psihoterapeut. O şedinţă de psihoterapie costă în medie 50 de lei. În cazul în care un pacient are nevoie de un tratament de durată, tariful se poate negocia împreună cu terapeutul. Specialiştii spun că majoritatea persoanelor care apelează la consiliere psihologică o fac din cauza faptului că nu reuşesc să interpreteze corect ceea ce li se întâmplă, fapt ce duce la apariţia anxietăţii, urmată de depresie.

„Încep să cred în mine“

„Merg de două luni la psihoterapeut şi mă simt mai bine. Eram în pasul disperării că am rămas singură cu un copil în urma divorţului, însă acum încep să cred în mine“, a declarat  pentru „Adevărul de Seară“ Anca Onciu, comerciantă.

Tratamentul timpuriu, mai eficient

Sucevenii vin la cabinet, de regulă, cu stări de depresie, anxietate sau cu probleme legate de consumul de alcool. Psihoterapeuţii suceveni spun că un pas important în drumul spre regăsirea siguranţei de sine este analiza timpurie a simptomelor şi tratarea lor în fază incipientă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite