Proiectele Sucevei, amânate de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe investiţii importante din judeţ sunt la un pas să piardă peste 200 de milioane de euro de la UE. Iniţiatorii proiectelor, precum cel de construire a unui campus studenţesc modern, susţin că nu mai au bani pentru cofinanţare din cauza crizei economice. 

Cele mai importante proiecte de dezvoltare a judeţului sunt pe cale să rămână doar pe hârtie. După ce au primit undă verde pentru finanţare de la UE, iniţiatorii suceveni se plâng că au rămas fără bani de cofinanţare.

Cel mai mare astfel de proiect, care ar fi trebuit demarat anul acesta, este amenajarea unui campus studenţesc modern la Universitatea „Ştefan cel Mare“.

Sală polivalentă şi bazine de înot, amânate doi ani

Valoarea totală a proiectului, pentru care instituţia de învăţământ a primit finanţare europeană, este de 300 de milioane de euro.

Conform documentaţiei, noul campus ar fi trebuit să fie dotat cu un nou corp de clădire pentru cursanţi, o sală polivalentă şi un bazin olimpic. Conform reprezentanţilor universităţii, lucrările programate anul acesta ar putea începe abia peste doi ani.

„Din cauza lipsei de fonduri nu putem porni studiul de fezabilitate, deşi cel de prefezabilitate a fost terminat în 2008“, a declarat Adrian Graur, rectorul universităţii. Printre investiţiile de amploare amânate de criză se numără şi parcul eolian din localitatea suceveană Liteni. În valoare de peste 20 de milioane de euro, proiectul  urma să fie primul de acest gen din România. „Turbinele de probă montate de firma spaniolă au depăşit perioada de testări. N-am mai primit niciun semn de la investitori. Sper să continue proiectul“, a declarat Onisei Tomiţă, primarul localităţii.

Au renunţat la extinderea reţelelor de gaz metan

Edilul susţine că termenul de 2010, când ar fi trebuit montate turbinele definitive, va fi extins cel puţin până anul viitor. Un caz similar este şi parcul eolian din localitatea Horodniceni, a cărui valoare estimată de iniţiatori depăşeşte suma de 100 de milioane de euro. Termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit pentru acest an, a fost amânat şi în acest caz.

O investiţie uriaşă, care depăşeşte 230 de milioane de euro şi care s-a împiedicat în finanţare, este extinderea reţelelor de gaz metan la Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. „Firma care trebuia să asigure furnizarea gazului nu a mai avut fonduri pentru lucrări“, a spus Ioan Moraru, primarul din Vatra Dornei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite