Suceava: Programul „Prima casă“: oferte pe alese în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei interesaţi au avantajul să-şi ia locuinţe la preţuri de acum trei ani

Cele mai căutate apartamente de către tineri sunt cele aflate în imobilele noi, unde preţul poate ajunge
şi la 30.000 de euro pentru o garsonieră.

Piaţa imobiliară suceveană pune la dispoziţia celor care doresc să contracteze un apartament prin proiectul „Prima casă” oferte destul de variate. Cele mai multe apartamente de vânzare se găsesc la periferie, în cartierele Burdujeni şi Obcini.
Preţul pentru o garsonieră în Burdujeni variază între 24.000 şi 34.500 de euro cu suprafeţe de 20 de metri pătraţi. Aici se găsesc la vânzare peste 200 de garsoniere. „De obicei, tinerii căsătoriţi preferă să cumpere o locuinţă cu o suprafaţă mai mică, dar să fie amenajat, fără a mai fi nevoie de investiţii”, a spus Alexandra Chelariu, administratora unei agenţii imobiliare.

Apartamentele cu trei
camere se găsesc greu

Tot în Burdujeni se găsesc peste 160 de apartamente cu două camere, cu preţuri de până la 63.000 de euro, în funcţie de starea imobilului. Un apartament cu două camere sau o mansardă din acest cartier, situat într-un imobil nou, ajunge la preţul de 40.000 de euro. Apartamentele cu trei şi patru camere sunt mai puţine deoarece diferenţa de preţ între cele cu două camere şi cele cu trei este foarte mică, de câteva mii de euro.

Deşi cartierul Obcini este de asemenea, limitrof, preţurile sunt mai mari cu cel puţin 20% faţă de Burdujeni.
Şi oferta este mai redusă, cu câteva zeci de apartamente mai puţin scoase la vânzare. În blocurile construite recent, în zone rezidenţiale precum George Enescu, Zamca şi Mărăşeşti au fost scoase pe piaţă apartamente mari, cu suprafeţe de până la 100 de metri pătraţi, acestea fiind cel mai greu de contractat din cauza preţului mare.
„De obicei se evită zona centrală pentru că blocurile de aici au o vechime mare şi suprafeţe mici. În plus, costurile sunt în funcţie de cartierul în care se află imobilul”, a mai spus Chelariu.

Criterii riguroase
pentru tineri

Preţul pentru un apartament cu trei camere într-un bloc nou poate ajunge la 78.000 de euro. În aceste imobile, locuinţele sunt deja vândute în proporţie de 40%. Cele mai puţine apartamente scoase la vânzare pe piaţa imobiliară se află în cartierul Zamca, căci acolo o garsonieră poate ajunge şi 40.000 de euro.

Deşi costul este ridicat, iar profitul poate fi mare în această perioadă în care preţurile sunt în scădere, aici au fost puse la vânzare doar 42 de garsoniere, de patru ori  mai puţine decât în Burdujeni. Proiectul „Prima casă” are totuşi condiţii greu de îndeplinit de către tinerii căsătoriţi. Acesta presupune ca clienţii să nu fi avut până la data de 4 iulie nici un credit imobiliar, să aibă venituri mari şi să nu fi fost proprietari ai unei locuinţe.

Normele 
au fost aprobate

Guvernul a aprobat normele metodologice privind proiectul „Prima casă” în cadrul şedinţei din data de 14 iunie. Pentru a fi eligibili aveţi nevoie de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, doar dacă preţul acesteia este de 60.000 de euro, iar perioada maximă de  creditare este de 30 de ani. Cumpărătorii nu pot înstrăina cinci ani imobilul. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite