Profesorii suceveni, între vocaţie şi munca în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un an, numărul cadrelor didactice care şi-au luat concediu fără plată s-a dublat.Dascălii cu vechime rămân în sistem pentru că nu au alternativă pe piaţa muncii, iar tinerii muncesc vara prin ţări străine pentru a rezista financiar restul anului.

Multă lume se întreabă cum şi de ce rezistă profesorii suceveni la catedră, în condiţiile în care salariile ba le-au fost micşorate, ba au întârziat, iar acum pur şi simplu fac muncă voluntară. De ce nu părăsesc sistemul, să se reprofileze către meserii care să le asigure leafa lunară, plătită la timp şi constant, dar vin zilnic la şcoală şi, mai mult, pe timpul grevei generale fac pregătire cu elevii. Răspunsurile la aceste întrebări sunt două, pentru că tot atâtea sunt categoriile în care se încadrează dascălii, şi anume debutanţi şi cei cu vechime la catedră.


Profesorii trecuţi de 40 de ani spun că s-ar lăsa de şcoală dacă ar avea o direcţie în care să se orienteze, însă, în lipsa acesteia, înghit problemele cu care se confruntă zilnic, de la condiţii de muncă până la lipsa banilor. „Avem colegi care au lăsat catedrele şi s-au apucat de afaceri. Unii chiar au reuşit, dar vorbim despre profesori tineri. Eu nu pot renunţa la şcoală pentru că îmi lipseşte alternativa, dar sunt şi pasionat de ceea ce fac“, a explicat Costică Costan, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava, cu o experienţă de peste 30 de ani la catedră. 

Dăscălimea tânără ar pleca oricând, oriunde, însă şi variantele lor sunt limitate. Soluţia pusă în practică de majoritatea profesorilor până în 35 de ani este munca în străinătate, în timpul concediului fără plată. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, în acest an şcolar 181 de dascăli şi-au luat concedii fără plată, dintre care 120 pentru nevoi personale, 56 pentru studii şi cinci pentru creştere copil. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul titularilor care au luat calea străinătăţii este dublu, de la 58 de cereri aprobate, ajungându-se la 120.

Pentru că şi piaţa muncii din străinătate a atins anumite limite, profesorii testează întâi terenul, pe timpul vacanţei de vară. Dacă treaba merge bine rămân pe o perioadă mai lungă de timp, în caz contrar revin la catedre şi cu banii câştigaţi acolo supravieţuiesc în timpul anului şcolar în ţară.
„Având în vedere condiţiile actuale din învăţământ, intenţionez să plec în vacanţa de vară la muncă în străinătate. Cu banii strânşi acolo voi rezista din punct de vedere financiar aici, anul şcolar următor“ , ne-a spus Ramona Prodan, profesor de limba română, cu o vechime de patru ani. 

Numai cadrele didactice titulare pot să beneficieze de concediu fără plată, conform statutului personalului didactic. Concediul fără plată le asigură profesorilor cu o vechime mai mare de zece ani în învăţământ postul rezervat pe perioada unui an, iar cererea le poate fi prelungită cu încă unul. În cazul concediului fără plată pentru studii, cadrele didactice pot beneficia de cel mult trei ani, în limita a şapte ani de vechime, iar în cazul contractelor de muncă în străinătate profesorilor li se rezervă catedra pentru trei ani, conform protocoalelor încheiate de Ministerul Educaţiei.

Citiţi şi: Profesorii suceveni în grevă şi astăzi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite