Primul român în spaţiu, aniversat la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut trei decenii de la realizarea istorică a lui Dumitru Prunariu. În cadrul evenimentului au fost cuprinse o serie de prezentări, o expoziţie filatelică, a fost difuzat un film documentar iar cei prezenţi au putut să se fotografieze într-un costum de cosmonaut.

Departamentul Observator Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava a găzduit vineri o manifestare pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la zborul în spaţiu a cosmonautului român Dumitru Prunariu.

Evenimentul a fost deschis de directorul Departmentului Observator Astronomic din cadrul USV, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, care a prezentat expoziţia foto documentară „Primul român în spaţiul cosmic“ şi a expus programul Observatorului pentru următoarea perioadă, cu ocazia lunii internaţionale a astronomiei. „Expozitia cuprinde câteva zeci de fotografii unicat, provenite din arhiva personală a lui Dumitru Prunariu, care prezintă pregătirile pentru zborul cosmic, imagini din timpul zborului şi din spaţiu“, a explicat Cristian Pîrghie.

Manifestarea a cuprins o prezentare extrem de captivantă a treptelor în cucerirea spaţiului cosmic făcută de asistenţii de cercetare Cezar Leşanu şi Dimitrie Olinici, prin care cei doi au ilustrat paşii pe care omenirea i-a făcut în explorarea spaţiului, pornind de la perioada dinastiei Tang si primele aplicaţii ale prafului de puşcă şi terminând cu perioada contemporană.

Una dintre atracţiile evenimentului a constat în lansarea a trei rachetomodele realizate de elevii Clubului Sporturilor Tehnico – Aplicative Suceava, secţia de rachetomodele, care în ultimii ani au avut participări la campionate europene şi mondiale, unde au obţinut rezultate foarte bune. De asemenea au fost expuse şi o serie de cupe, medalii şi diplome obţinute de-a lungul timpului de către elevii clubului. „Aeromodelismul sucevean, cât şi rachetomodelismul datează la nivel de judeţ încă din anii 60 iar această manifestare a reprezentat un motiv potrivit pentru a lansa şi câteva rachete“, a spus Cezar Leşanu.

Potrivit organizatorilor evenimentului şi a celor prezenţi, manifestarea s-a bucurat de un real succes. „Mă bucur că există acest departament şi că aceşti oameni chiar îşi dau interesul să promoveze ştiinţa, mai ales într-un oraş cu atâtea probleme“, a spus Florentina Damian, studentă.

Directorul Observatorului Astronomic a precizat că întregul eveniment a avut acceptul scris al cosmonautului Dumitru Prunariu şi a ţinut să menţioneze faptul că manifestările de acest gen vor avea loc săptămânal iar în cadrul acestora vor rula filme documentare şi se vor face observaţii astronomice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite