Primăria Suceava nu-şi permite instruirea poliţiştilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare agent ar trebui să urmeze trei luni de cursuri care ar costa 5.000 lei. Directorul Poliţiei Locale Suceava susţine că bugetul de austeritate al autorităţii locale îl pune în imposibilitatea de a-i şcolariza pe cei peste 100 de angajaţi în acest an.

De mai bine de două luni de zile Suceava are Poliţie Locală, însă nici în prezent situaţia agenţilor din subordinea Primăriei nu este clară. Atribuţiile ar trebui să crească cantitativ şi să acopere o arie mai largă de responsabilitate, atât pe linie rutieră, cât şi în domeniul construcţiilor şi al ordinii publice.

Toate acestea sunt trecute pe hârtie, însă la capitolul practică autorităţile locale se pare că nu-i dau de cap. Noul statut prevede şcolarizarea poliţiştilor locali vreme de trei luni de zile prin parcurgerea unor cursuri de ordine publică şi circulaţie rutieră, însă Primăria Suceava nu dispune de sumele necesare.

„Legea Poliţiei Locale a apărut în ultima zi a anului trecut, drept urmare în bugetul local nu au fost prevăzute sumele necesare efectuării acestor cursuri. Primăria Suceava nu îşi permite să suporte astfel de cheltuieli, deci poliţiştii locali nu vor face instruirea anul acesta“, a declarat Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Locale Suceava.

El a precizat că legea prevede ca aceste stagii de pregătire să se realizeze pe parcursul următorilor cinci ani, iar pentru că bani pentru a-i şcolariza pe cei 108 agenţi ai Poliţiei Locale Suceava nu există s-a decis să se amâne această etapă.

„Oamenii noştri au făcut anii trecuţi anumite cursuri, deci au ceva noţiuni de legislaţie rutieră. Aşteptăm să apară alte instituţii din subordinea MAI care să efectueze aceste cursuri la preţuri mai mici“ , a mărturisit Viorel Horodenciuc.

Cursuri de poliţist local de 5.000 lei

Preţul pe care Primăria Suceava ar trebui să-l plătească în contul cursurilor de specializare pentru un poliţist local este de 5.000 lei. La un total de 108 agenţi, fondurile pe care autoritatea locală ar trebui să le pună la dispoziţia Poliţiei Locale se ridică la 540.000 lei. Bugetul de austeritate nu-şi permite astfel de cheltuieli, după cum afirmă şeful Poliţiei Locale Suceava, astfel că agenţii vor merge la şcoală la anul.

Între timp, activitatea acestora se reduce la supravegherea spaţiilor publice, a parcurilor şi a proprietăţilor aflate în subordinea Primăriei, şi nu numai. Poliţiştii locali au fost puşi să umble din uşă în uşă, în Burdujeni-sat, pentru a realiza un referendum în rândul localnicilor cu privire la aducerea gazului metan în zonă.

„Bugetul nostru a fost redus cu 25% faţă de anul trecut. Sperăm ca măcar în a doua parte a anului să facem ceva achiziţii de echipamente. Deocamdată agenţii poartă vechile uniforme, pe care a fost trecută inscripţia Poliţia Locală“, a conchis şeful poliţiştilor locali suceveni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite