Pregăteşte de 20 de ani pepiniera de rugbişti la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Livadaru, unul dintre cei mai cunoscuţi jucători ai sportului cu balonul oval, îi învaţă pe juniorii suceveni cum să „marcheze“ pentru a ajunge în liga seniorilor. Fost jucător de performanţă la echipa de rugby CSM Suceava, Dumitru Livadaru s-a transformat în învăţător.

De aproape 20 de ani, Dumitru Livadaru (55 de ani) pregăteşte copii şi adolescenţi pentru rugby la Liceul Sportiv din Suceava. „La sfârşitul carierei de jucător, am primit oferte să antrenez echipe de seniori, dar am ales juniorii. Ştiu ce fac şi consider că am calităţile de a forma jucători pentru lotul naţional“, a spus antrenorul. De altfel, peste 50 de copii pregătiţi de el au fost luaţi de echipe mari din ţară pentru a juca în competiţii naţionale şi mondiale. „Dănilă a ajuns la Baia Mare, Dumitrescu la Steaua, de asemenea, fraţii Conachi sunt foarte buni, unul ajuns la Bucureşti şi celălalt la Timişoara“, enumără antrenorul.


Cum procedează cu cei mici


În prezent, el lucrează cu aproximativ 60 de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 19 ani. „La început, vin din plăcere şi curiozitate. Îi mai pun să joace baschet sau să facă atletism. Dar, din când în când, le dau mingea ovală să se obişnuiască cu ea, să stabilească o legătură între ei şi acest sport“, arată antrenorul cum îi iniţiază pe cei mici în ABC-ul acestui sport. Pe parcurs, profesorul îşi dă seama ce elevi pot să facă performanţă în rugby. „Copiii sunt verificaţi prin teste de forţă şi de rezistenţă din ce în ce mai complexe în funcţie de vârstă. Uşor, de la plăcerea de a juca se trece la selecţia calitativă“, mai spune antrenorul.


Dumitru Livadaru consideră că cel mai important lucru în lumea rugbiştilor este disciplina. „Se spune despre rugby că este un joc de golani practicat de domni, în timp ce fotbalul este un joc de domni practicat de golani. La rugby n-ai să vezi niciodată jucătorii înjurându-se sau comentând deciziile arbitrilor, aşa cum e la fotbal. Să nu uităm că marii rugbişti au fost profesori, ingineri sau medici“, a mai spus antrenorul.


Consideră că a jucat în vremuri norocoase pentru acest sport. Dacă până în anii ’90 juniorii erau absorbiţi imediat de o echipă de seniori deoarece, spune profesorul, majoritatea întreprinderilor din oraşe aveau echipe de rugby, în prezent tinerii nu au unde să practice sportul mai departe. „Puţine echipe de seniori au mai rămas în ţară şi nu au cum să-i primească pe toţi juniorii. Doar vârfurile mai au o şansă“, a mai spus Livadaru. El şi-a început cariera de jucător în 1970, la CSU Unirea Iaşi, iar patru ani mai târziu a ajuns la Gura Humorului, unde a propulsat echipa locală în divizia A.


„A fost momentul cel mai frumos din carieră deoarece şase puncte din cele 12 cu care am câştigat meciul au fost realizate de mine“, îşi aduce el aminte. În 1979 a venit la CSM Suceava, pe care a condus-o spre divizia A, şi a jucat până la 40 de ani. Este antrenor emerit, iar anul trecut a condus lotul naţional de tineret al României la Campionatul Mondial de la Moscova.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite