Suceava: Prea săraci să aducă trupul fiului în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Prea săraci să aducă trupul fiului în ţară
Suceava: Prea săraci să aducă trupul fiului în ţară

Patronul firmei spaniole la care lucra bărbatul refuză să dea banii de transport, iar familia nu are de unde să facă rost de cei 15.000 de euro necesari repatrierii.

Ioan Negură din satul Poiana Mitocului a plecat în Spania în urmă cu cinci ani ca să le asigure un trai mai bun celor doi copii ai săi. Liniştea familiei a fost curmată la 1 septembrie, când Ioan s-a stins din viaţă. Conform ziarelor din Spania, suceveanul, care era muncitor forestier, a fost lovit în cap de trunchiul unui copac. De atunci, membrii familiei bărbatului nu mai au linişte, iar lacrimile nu mai contenesc să răsară din ochii lor.

„Nu ştim multe despre modul cum s-a petrecut accidentul. Am aflat că i-a căzut o creangă în cap şi că aceasta l-a ucis. Dacă am şti spaniolă am înţelege mai multe din ziar", a declarat pentru „Adevărul de Seară", ediţia de Suceava, Ileana Negură, mama bărbatului.

Femeia este disperată că nu a reuşit nici până acum să jelească la căpătâiul fiului său. De aproape o lună, trupul neînsufleţit al lui Ioan stă la morga din Ortigueira. Deşi ar vrea să-l îngroape creştineşte, familia nu dispune de 15.000 de euro, sumă care ar acoperi transportul trupului neînsufleţit din Spania până în satul natal.

Cu toate că iniţial firma la care lucra bărbatul cu acte în regulă dorea să deconteze transportul, patronul le-a declarat poliţiştilor spanioli că nu deţine banii necesari repatrierii. Acum, familia lui Ioan nu ştie de unde să facă rost de cei 15.000 de euro. „Dacă era vorba de mai puţini bani, de vreo 2.000- 3.000 de euro făceam ceva şi adunam banii, însă 15.000 de euro ne este imposibil să-i adunăm", a mai spus printre lacrimi Ileana Negură.„Nu ştiu ce ne vom face"

Femeia spune că a cerut şi ajutorul autorităţilor, dar în zadar. „Nu se mişcă nimic. Nu ne ajută nimeni. Românii din străinătate nu există pentru autorităţile române de acolo", a oftat mama bărbatului. Între timp, fiica, fiul şi fosta soţie a bărbatului, stabiliţi acum în Italia, au cerut ajutorul consulatului italian din Spania. Aşa au reuşit să angajaze un avocat şi au dat firma la care lucra Ioan în judecată.

„Săptămâna viitoare ar trebui să înceapă procesul", a spus Mariana Negură, cumnata bărbatului. Până la finalizarea procesului însă, din cauza lipsei banilor necesari transportului, trupul neînsuflşeţit al bărbatului va rămâne tot la morgă. „Sper că vom reuşi să-l aducem în ţară", a precizat cumnata.

A fentat moartea anul trecut

Necazurile suceveanului au început în 2003 când, după 15 ani de căsnicie, din cauza unor neînţelegi cu soţia sa care lucra în Italia, a divorţat. Rămas cu cei doi copii, bărbatul, care a lucrat 18 ani ca muncitor forestier, a dat probă de lucru prin Ministerul Muncii pentru a pleca în Spania. „Ca orice om a avut necazuri, însă a trecut peste toate şi a plecat în Spania pentru a avea bani pentru copii lui“, a oftat mama bărbatului. A reuşit să se angajeze legal şi în 2004 a plecat la o firmă din Ortigueira.


Şi-a fracturat coloana


Ioan a mai suferit un accident de muncă şi în decembrie 2008, când un trunchi de copac l-a lovit în spate, fracturându-i coloana.  „Peste trei luni a stat fie în spital, fie acasă, la pat, pentru a se recupera. Avea nevoie de fizioterapie ca să se vindece“, a mai povestit mama lui Ioan Negură. Accidentul de la 1 septembrie i-a fost însă fatal. Familia de la Poiana Mitocului a fost anunţată oficial abia pe 8 septembrie.


„A venit un poliţist din comună şi ne-a dat vestea. Ne-a spus că pe 16 septembrie va ajunge acasă trupul băiatului. Pe data 15 am fost şi am făcut cumpărăturile necesare înmormântării. Pe 16 însă nu am mai primit trupul său, ci vestea că firma la care era angajat nu vrea să mai suporte transportul“, a precizat Ileana Negură.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite