Postul Paştelui îi lasă pe suceveni fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii din pieţe dar şi marile lanţuri de magazine şi-au făcut provizii cu produse de post, însă clienţii se lasă aşteptaţi.

Credincioşii care începând de săptămâna viitoare vor ţine Postul Paştelui se plâng că vânzătorii au scumpit deja produsele vegetale. „Am dat pe un pate de post de 150 de grame 2,7 lei. Preţurile sunt mai mari cu 20-30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut“, ne-a spus Daniela Botezatu, suceveancă în vârstă de 42 de ani.Astfel, un kilogram de soia tip şniţel poate fi cumpărat la preţul de 10 lei. O cutie de 300 de grame de brânză făcută din soia costă 5 lei, în timp ce un baton de salam de soia de 200 de grame costă de la 3 lei în sus.

Rudele de la ţară salvează bugetul

Un pachet de margarină vegetală de 250 de grame costă 2,5 lei, iar un kilogram de ciuperci champignon costă în supermarket-uri de la 9 lei pe kilogram în sus. Ardeii pot fi cumpăraţi la preţul de 10 lei pe kilogram, iar dovleceii la 6 lei. Sunt şi suceveni care pot ţine acest post pentru că îşi aduc produse de la ţară.

„De cartofi, fasole, ceapă şi celelalte mai scăpăm să le cumpărăm, pentru că le avem din producţia proprie. Nu ştiu cum se descurcă cei care nu au nici un sprijin de la cei de la ţară şi care trebuie să cumpere toate aceste produse!“, ne-a mai spus Daniela Botezatu. În plus, mulţi dintre sucevenii care ţin post sunt convinşi că preparatele care se găsesc din belşug pe rafturile magazinelor şi care le înlocuiesc pe cele de origine animală nu sunt deloc sănătoase.

„De obicei ţin apoape tot postul. Mi se par foarte mari preţurile la soia, pate vegetal şi celelalte. Noi preferăm mâncarea făcută în casă, cumpăr pate vegetal o dată pe an!“, ne-a spus Anca Ignea, informator călători CFR.

„Cartofii copţi în coajă sunt foarte sănătoşi“

Medicii îi sfătuiesc pe cei care nu vor mânca de dulce pe  perioada Postului Paştelui să încerce să aibă o dietă cât mai echilibrată. „Pentru cei care pot să ţină postul este foarte sănătos pentru organism. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânce pâine cu margarină. E recomandat să se consume legume congelate puţin fierte, adăugat apoi  ulei de măsline, că sunt sănătoase. Persoanele bolnave care sunt la regim trebuie să aibă mare grijă la pateuri pentru că acelea conţin sare“, ne-a declarat medicul de familie Doina Draga Buimistriuc.

Citiţi şi: Mâncarea, un lux pentru suceveni (FOTO)

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite