Postul Crăciunului a devenit prea scump pentru suceveni
0Deşi suntem în post de mai bine de o săptămână, oamenii susţin că preferă să achiziţioneze produse „de frupt“ deoarece sunt mult mai ieftine decât cele de post.
Mulţi dintre suceveni par să fi uitat ce înseamnă tradiţia deoarece, deşi pe 15 noiembrie a început Postul Crăciunului, nu şi-au schimbat preferinţele culinare. Din meniul lor nu lipsesc lactatele, cărnurile şi ouăle. „De obicei în perioada aceasta ar trebui cumpărate produse de post, însă sucevenii cumpără tot carne. E mai ieftin să faci o supă de carne decât un orez cu soia“, a spus Iuliana Zvâncă, vânzătoare.
Puiul 7 lei, soia 20 de lei
Printre motivele invocate de suceveni în cazul nerespectării tradiţiei se numără, în mod principal, lipsa banilor. Astfel, chiar dacă-şi doresc să respecte regulile religioase, de fiecare dată câng ajung în magazine aceştia oftează şi cumpără tot produse „de frupt“. Uitându-se pe rafturi, sucevenii descoperă marfă variată, însă scumpă. Orezul costă minimum cinci lei kilogramul, soia minimum doi lei pentru o sută de grame, iar o cutie de pateu cinci lei. „Dacă vrei să ţii post trebuie să ai şi bucate diverse. Nu pot trăi tot postul doar cu fasole şi cartofi. Mai cumperi orez ori soia, însă eu nu mă satur cu aşa ceva“, s-a plâns Doina Toma, femeie de serviciu.
În cazul produselor „de frupt“ preţurile sunt mai accesibile. Astfel, cu doar şapte lei sucevenii pot achiziţiona un pui de un kilogram care, făcut supă, poate sta câteva zile pe masa acestora. În plus, din acelaşi pui se poate prepara şi o friptură, care poate fi combinată cu piure de cartofi. Astfel, cu doar câţiva lei, sucevenii beneficiază de două feluri de mâncare. De asemenea, doritorii găsesc întotdeauna salam ori parizer la ofertă, cheltuind pentru un kilogram doar 10 lei.
Preoţii cunosc toate aceste probleme. „Pe an ce trece, tot mai puţine persoane reuşesc să ţină post. Din păcate traversăm o perioadă grea şi efectele se cunosc prea bine“, a spus Constantin Zancu, preot. Cunoscând situaţia, preotul le recomandă sucevenilor să ţină post cel puţin două săptămâni, deoarece acesta este benefic sănătăţii. „Postul nu înseamnă doar a te reţine de la consumul de carne. Postul înseamnă curăţenia trupului şi a sufletului. Postind alungăm şi toxinele din corp şi astfel reuşim să fim mai sănătoşi“, a încheiat Constantin Zancu.
Tradiţiile sunt păstrate la sat
Dacă în cazul munipiului tradiţia s-a alterat, altfel stau lucrurile în mediul rural. Astfel, cel puţin miercurea şi vinerea, sătenii fie ţin post negru, fie consumă doar produse de post, din curtea proprie. „Aşa m-au învăţat ai mei, să ţin post măcar două zile pe săptămână. În acest fel reuşesc să-mi curăţ atât sufletul, cât şi trupul“, a declarat Elena Şerban, casnică.