Portretul unei campioane: ROXANA BORHA, medaliată cu aur la Europenele de kaiac-canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana (a treia persoana de la dreapta) a obţinut performanţe notabile, bazându-se pe ambiţie, dar şi pe un psihic puternic
Roxana (a treia persoana de la dreapta) a obţinut performanţe notabile, bazându-se pe ambiţie, dar şi pe un psihic puternic

Povestea ei de viaţă este asemănătoare cu a celorlalţi campioni ai sporturilor nautice şi nu numai. Majoritatea provin din judeţele Moldovei şi, cu multe sacrificii, fac performanţă în sport. Şi totuşi, fiecare dintre ei trăieşte clipe diferite.

S-a născut pe 12 iunie 1993, la Vatra Dornei- judeţul Suceava. Avea doar 13 ani când a fost selectată de antrenorul Ilie Bănădiuc pentru a face performanţă în kaiac-canoe. Nu prea ştia cu ce se mănâncă acest sport, însă ambiţia şi curajul au determinat-o să accepte propunerea venită din partea clubului sportiv de la Orşova.

I-a fost destul de greu, având în vedere că părinţii au avut, pentru început, reţineri în ceea ce privea plecarea ei într-un loc necunoscut şi prea îndepărtat de casă. Până la urmă, a reuşit să-şi convingă familia şi a luat-o din loc. „Părinţii nu prea au fost de acord cu plecarea mea, dar am insistat şi aşa am ajuns aici. La început, mi-a fost greu, pentru că nu cunoşteam pe nimeni, intrasem într-un nou colectiv şi aveam să duc o viaţă nouă. În timp, m-am obişnuit”, ne spune Roxana.

Până la plecarea ei din Moldova, tânăra era preocupată mai mult de şcoală. Era atrasă de geografie, dar şi de sport, în general, însă niciodată nu şi-ar fi imaginat că va ajunge şi la performanţă. „Nu aveam un hobby anume. Eram atrasă de geografie, dar eram pasionată şi de sport. Oricum, nu mă gândeam că o să ajung să fac sport de performanţă”, ne spune tânăra campioană europeană.    

Roxana îşi doreşte titlul de campioană olimpică


„Ca să ajungi la asemenea performanţe, trebuie să ai un psihic puternic”
Primul concurs din viaţa ei a fost, după primele şase luni de antrenamente, un concurs naţional, unde a obţinut locul III în dublu. De-atunci, a câştigat încontinuu, rezultatele fiind şi mai bune. Roxana este, în acest moment, campioană europeană la juniori, campioană la seniori în dublu, dar şi campioană naţională.

Numai în acest an, a obţinut aurul la CE de juniori, un bronz la CM de juniori, un loc IV la CE de juniori, şase titluri de campioană naţională şi două locuri II la Campionatele Naţionale.

Potrivit antrenorului Bebe Zabet, Roxana are mari şanse ca, anul viitor, să participe la JO de la Londra. “Sunt mari sanse, deoarece Roxana Borha a terminat junioratul, iar acum este la lotul olimpic. Probabil va fi în kaiacul de dublu care trage la JO”, ne-a precizat Bebe Zabet, antrenor la CS Traian Lalescu Orşova.

Proaspăt legitimată la Dinamo Bucureşti, Roxana s-a aflat pe locul III în clasamentul întocmit de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Mehedinţi privind cei mai buni sportivi ai anului.

Reţeta succesului este, în opinia campioanei, legată de ambiţia fiecăruia. Ca să câştigi, este absolut necesar să crezi că poţi mult mai mult. „Ca să ajungi la asemenea performanţe, trebuie să munceşti foarte mult, să ai un psihic puternic, să te ambiţionezi şi tot timpul să speri că poţi mai mult de cât ai”, ne spune tânăra.

Visul său de a ajunge în Lotul Olimpic, dar şi acela de a deveni campioană europeană  s-a împlinit. Rămâne cel de a deveni campioană mondială şi chiar olimpică. „Sunt conştientă că pentru a obţine toate aceste rezultate, trebuie să ne menţinem antrenamentele”, conchide Roxana Borha.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite