Portret / Trifan Leancă, instrumentistul cu vocaţie de dirijor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trifan Leancă
Trifan Leancă

A studiat vioara, trompeta, contrabasul, saxofonul, chitara şi acordeonul. Acum conduce Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ alături de fratele său. Trifan Leancă provine dintr-o familie de muzicanţi. Talentul şi atracţia pentru muzică s-au transmis în familia lui din generaţie în generaţie. Bunicul său, Costache Leancă, a fost violonist, iar tatăl a cântat la mai multe instrumente muzicale.

Trifan Leancă este un autodidact, care încearcă mereu să se perfecţioneze. De la vârsta de şase ani l-a atras vioara, iar mai târziu a început să cânte la trompetă. În liceu a descoperit noi instrumente, precum contrabasul şi saxofonul. În adolescenţă a învăţat foarte uşor să cânte şi la chitară.


A furat meserie de la fratele lui


După ce a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Botoşani, s-a apucat să studieze şi acordeonul. „Mi-au plăcut mereu instrumentele armonice, deoarece de cele melodice mă plictiseam repede. Ador să învăţ lucruri noi, de aceea am cântat la mai multe instrumente. Nu m-am limitat la a cunoaşte doar un singur instrument muzical“, spune Trifan Leancă. Artistul consideră că succesul nu trebuie căutat cu orice preţ şi că respectul publicului vine după ani de muncă şi studiu.


După ce a descifrat tainele a şase instrumente muzicale, suceveanul şi-a dorit să devină dirijor, aşa că a început să „fure“ meserie de la fratele său, Viorel Leancă, dirijorul principal al ansamblului „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. „Stând în spatele orchestrei, de unde se aud sunetele fiecărui instrument în parte, am învăţat să orchestrez“, povesteşte artistul.


A călătorit în toată lumea


Alături de colegii din ansamblu, Trifan Leancă a susţinut concerte în colţuri diferite ale lumii. Suceveanul a fost impresionat în mod deosebit de SUA, dar şi de China. Altă ţară care i-a rămas la suflet este Elveţia. Acolo, a refăcut traseul lui Gheorghe Zamfir şi a fost surprins de cunoştinţele publicului elveţian despre folclorul românesc. Artistul spune că cei dragi l-au suţinut întotdeauna.


„Familia mi-a oferit liniştea de care aveam nevoie pentru a compune. De asemenea m-a înţeles de fiecare dată când trebuia să plec în turnee, uneori pentru câteva luni“, spune Trifan Leancă.

___________

profil
născut.
13 februarie 1960, Suceava.
studii. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Botoşani şi este student la Conservator în Iaşi.
familie. Este căsătorit, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
De ce sunteţi împotriva instrumentelor electrice?
Prefer instrumentele „reci“, naturale. Tehnologia modernă în muzică nu a dus decât la producerea unui sunet sintetic, adică imitat. De aceea, nu-mi place muzica electronică. Singurul element modern de care ne folosim la spectacole este „amplificarea“ şi asta doar atunci când este absolut necesar.
Ce modele aveţi din lumea muzicii?
Cel mai mult îl apreciez şi admir pe fratele meu, Viorel Leancă, care este muzician, dirijor şi orchestrator. Este un titan al folclorului românesc. De asemenea, îl apreciez pe Leonard Zeamă, care este un instrumentist şi un interpret desăvârşit.

ce-i place
Este pasionat de pescuit, îi place muzica, în special jazz-ul, precum şi viaţa de familie. „Sunt un familist convins“, declară suceveanul. Este foarte mândru de casa pe care a construit-o împreună cu soţia. De asemenea, ţine enorm la fata lu, Ramona Florentina, şi la căţeluşul Cookie.

ce nu-i place
Trifan Leancă nu agreează oamenii perfizi şi făţarnici şi face tot posibilul să se ferească de astfel de persoane. Cercul său restrâns de prieteni este format din persoane cu simţul umorului, muncitoare, cu chef de viaţă.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite