Portret / Ştefan Benedek intervine când apele se înfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luat lecţii de la specialişti şi este gata în orice moment să salveze vieţi. Şefii ISU l-au ales pe el pentru a interveni în operaţiunile speciale.

Pasiunea lui pentru apă s-a transformat, cu timpul, în carieră. Plutonierul Ştefan Benedek este un om impunător, parcă rezistent la toate intemperiile naturii. Înotul îl practică de mic, însă şi-a transformat această pasiune în ceva mult mai complex.


Acum vrea să salveze vieţi şi ştie că prin exerciţiu va reuşi să ajungă la standardele celor mai buni scafandri pentru situaţii de urgenţă din România.


A învăţat cum să acţioneze


„Am fost recent la Constanţa la un stagiu de pregătire unde am fost antrenaţi zilnic pentru intervenţii la dezastre acvatice. Am avut ca maeştri patru subofiţeri instructori. Inclusiv pe Adrian Hornea, şeful centrului de antrenament, care are 20 ani de experienţă, peste 6.500 ore de scufundare şi deţine brevet categoria I, adică poate executa scufundări la peste 60 de metri adâncime“, spune suceveanul. La aceste pregătiri Ştefan a învăţat cum să acţioneze în condiţii de stres şi de vreme rea. A făcut scufundări zi şi noapte, a salvat manechine cu diferite greutăţi şi a învăţat cum să-şi conserve resursele cât mai bine.


„Ideea înfiinţării acestui centru este benefică deoarece la unele situaţii de urgenţă s-a impus intervenţia scafandrilor, care au fost chemaţi în sprijin din alte inspectorate. Cum timpul de răspuns la aceste intervenţii se va micşora, se va putea interveni oricând pentru salvarea vieţilor omeneşti şi nu numai. Ne bucurăm că putem fi antrenaţi de instructori profesionişti şi putem face schimb de experienţă cu mai mulţi colegi din diferite zone ale ţării“, a explicat plutonier Ştefan Benedek.


Acesta a făcut scufundări zilnic, de la ora 8.00 până la ora 23.00, iar acum este pregătit pentru orice misiune.


Pentru liniştea familiilor


Pentru a se menţine în formă, el trebuie să participe de două ori pe an la astfel de cursuri de pregătire.


El este primul scafandru din cadrul Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţe (ISU) din Suceava şi crede că specializarea lui este vitală într-o astfel de unitate. Ca să nu se repete istoria din anii trecuţi, când pe vremea inundaţiilor din 2008 a fost nevoie ca ISU să ceară ajutorul scafandrilor din judeţele învecinate, începând din acest an, Ştefan Benedek va fi omul de bază la intervenţiile în apă.


„Ultima situaţie la care a fost nevoie de intervenţia scafandrilor a fost în vara lui 2008, pe 25 iulie, când un adolescent de 15 ani, Gheorghe Acsinte, a dispărut în timpul inundaţiilor. El se afla pe platforma de măsurare a nivelului râului când aceasta s-a prăbuşit“
, îşi aminteşte Ştefan.


Atunci au fost chemaţi scafandri din Iaşi, Neamţ, Mureş şi Bihor, însă cadavrul băiatului nu a mai fost găsit.


Chiar dacă nu poate salva de fiecare dată viaţa oamenilor, rămâne cu conştiinţa împăcată de un singur lucru. Ajută familiile celui decedat să-şi ducă mortul la groapă creştineşte. Pentru că este convins că durerea este mai mare atunci când membrii unei familii nu ştiu dacă cel luat de ape este mort sau viu.

_____________

profil
născut.
31 mai 1976, la Suceava.
studii. Facultatea de Administraţie Publică, Universitatea „Ştefan cel Mare“.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Cum este să fii sportiv de lot?
Cine crede că pentru a fi în lot este de ajuns doar să fii selectat, se înşeală. După ce ajungi, trebuie să-ţi păstrezi locul, asta însemnând să participi şi să te faci remarcat la toate antrenamentele, două pe zi, la toate meciurile şi să munceşti foarte mult. Dar reuşeşti să faci faţă atâta vreme cât ştii că poţi să ai un viitor cât de cât asigurat.

Din ţările pe care le-ai vizitat unde ţi-a plăcut?
Toate au reprezentat pentru mine un punct de atracţie. Îmi place în mod special Suedia, la Göteborg, poate şi datorită parcului de distracţii Liseberg.

ce-i place
Îi place foarte mult meseria pe care o practică pentru că are ocazia să facă lucrurile pentru care alţi oameni plătesc sume mari de bani. Scufundările sunt foarte scumpe, la fel şi echipamentul, iar el face cursuri de pregătire gratis. În acelaşi timp, nu-l lasă să se plictisească.

ce nu-i place
„Nu-mi place faptul că una dintre principalele misiuni este recuperarea de cadavre. Este foarte trist să faci acest lucru, mai ales cu familia victimei de faţă. Însă mă consolez cu faptul că familia poate înmormânta creştineşte trupul celui drag“, explică scafandrul Ştefan Benedek.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite